Трочањи одбијен због сукоба интереса

Комитет за правне послове (ЈУРИ) европског парламента одбацио је предлог председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да Ласло Трочањи буде нови комесар за проширење и суседство, због сукоба интереса.

Одбачена је и кандидатура румуске политичарке Роване Плумб која је требало да буде нови комесар за транспорт. Очекује се да Урсула фон дер Лајен саопшти даље кораке у овој ситуацији.

Кандидат за новог европског комесара за суседску политику и проширење Ласло Трочањи и пре почетка саслушања у Европском парламенту суспендован је као могући нови члан тима Урсуле фон дер Лајен.

Одбор за правне послове (ЈУРИ) Европског парламента је констатовао је да постоји конфликт интереса у случају кандидата номинованих од стране Мађарске и Румуније.

Трочањи је, како се незванично наводи у Бриселу, суспендован због нејасноћа у вези с функционисањем његове адвокатске канцеларије коју је основао док је био министар правде у влади Виктора Орбана.

Рована Плум је суспендована због разлике у имовинском извештају који је доставила Букурешту и Бриселу.

Она није пријавила позајмицу од 800.000 евра која је била коришћена у сврхе њене изборне кампање током европских избора.

У Европској комисји кажу да су се приликом избора кандидата водили пронципом да сваки комесар мора да буде "независан и да ради у општем интересу ЕУ", а да је на Европском парламенту да провери да ли су ти критеријуми у потпуности испуњени.

И док у Комиисји напомињу да после суспензије кандидата за комесаре постоје "различите опције", у Европском парламенту наводе да је сада на новоименованој председници Европске комисије да "предложи следеће кораке".

Према ЕУ процедурама постоји могућност да суспендовани кандидати за комесаре разреше конфликте интереса до почетка саслушања, заказаног за 30. сепетембар.

Могуће је и да Урсула фон дер Лајен затражи од Руминије и Мађарске да пошаљу нове кандидате за предложене функције, али и да ресоре проширења и траспорта додели неком од већ предложених комесара из друге чанице ЕУ.

Када је у питању ресор проширења најчешће помињан је словеначки кандидат за комесара Јанез Ленарчић, а спекулише се да би досадашњи комесар за преговоре о проширњу Јоханес Хан, поред бриге о ЕУ буџету, желео да поново добије овај ресор.

Када је реч о формирању новог тима Европске комисије под истрагом о курупцији и злоупотреби положаја су и бивши министар спољних послова Белгије Дидије Рејндерс као и некадашња министарка одбране Француске Силви Гулар.

Званична саслушања кандидат за комесаре требало би да почну 30. септембра, а Европски парламент би о комплетном саставу нове Европске комсиије требало да гласа 23. октобра

Председница Европске комисије предложила је Трочањија за комесара за проширење и суседство.

Трочањи је истакнути мађарски политичар. Дипломирао је 1980. године на Правном и политичком факултету у Еотвос Лоранду.

Од 1985. је члан Адвокатске коморе у Будимпешти, а од 1991. редовни професор на Универзитету у Сегедину.

Био је и амбасадор у Француској, Белгији и Луксембургу.

Од 2014. па до 2019. био је министар правде у Мађарској, а ове године изабран је за члана Европског парламента. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара