Рововски рат за Брегзит – аплаузи и критике за Џонсона

После одлуке Врховног суда да поништи одлуку Владе о привременој суспензији Парламента, британски премијер Борис Џонсон превремено се вратио са годишњег заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Посланици су се вратили у клупе и, подељенији него икада раније, аплаузом или на нож дочекали излагање шефа Владе.

Маске су пале, рукавице су бачене. Битка за Брегзит претвара се у рововски рат. Конзервативни посланици аплаудирали су премијеру преко минута. Џонсон, одскора без парламентарне већине, оптужио је опозицију да намерно одуговлачи Брегзит како би издејствовала нови референдум.

"Уместо да изађе пред бираче, опозиција је подвила реп и побегла у суд. Упркос чињеници да сам следио исте процедуре као и моји претходници и најавио програм Владе кроз краљичин говор, Врховни суд је позван да се, први пут у историји, умеша. Без жеље да вређам правосуђе, мислим да је суд погрешио што се изјаснио о овом суштински политичком питању", поручио је Џонсон.

Шкотски националисти, лабуристи и све популарније либералдемократе траже одлагање Брегзита, па онда изборе.

"Премијерово излагање је као и незаконита суспензија Парламента – ништавно, без ефекта и да цитирам Врховни суд требало би да буде оповргнуто. Ово је било десет минута хвалисања опасног премијера", истакао је Џереми Корбин, лидер Лабуристичке странке.

Популарном премијеру, али и еврофилним либералдемократама одговарају превремени избори. Први се нада освајању већине у парламенту, а други поновљеном референдуму о Брегзиту. Медији су ушанчени у своје зараћене таборе, а грађани преуморни од неизвесности.

"Ја сам гласао за останак, али сада само желим да изађемо из Европе и наставимо да живимо своје животе и сконцетришемо се на истински важна питања као што су здравство, школство и права, а не детињаста политика", каже грађанин Лондона.

Његова суграђанка наводи да је Врховни суд одлуку прогласио противзаконитом, али мисли да Борис Џонсон има тежак задатак и да је овим Брегзит подривен.

У току је дакле кључна офанзива "за" и "против" Брегзита. Од њеног исхода зависи и политички опстанак већине главних актера британске политичке сцене.

број коментара 0 Пошаљи коментар