Климатске промене и 15 минута Трампове пажње

Амерички председник Доналд Трамп посветио је 15 минута самиту о климатским променама у седишту УН у Њујорку и напустио скуп пошто је саслушао говоре Ангеле Меркел и индијског премијера Наренде Модија. Светски лидери обећали су да ће учинити више да спрече да глобално загревање достигне још опасније нивое.

Самит је отворио генерални секретар УН Антонио Гутерес речима да "Земља испушта хладан крик: Престаните".

Гутерес је поручио светским лидерима да није време за преговоре већ за деловање како би се постигла неутралност угљеника до 2050. године.

Истакао је да жели да ограничи повећање глобалне температуре, те додао да свет то може да постигне.

Доналд Трамп је непланирано свратио на самит, иако САД нису биле на дневном реду, задржао се око 15 минута, али није говорио.

Трамп је пажљиво слушао обраћање немачке канцеларке Ангеле Меркел и индијског премијера Наренду Модија пре него што је напустио салу.

Некадашњи градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, који је и специјални изасланик УН за климатске промене, захвалио је Трампу што је "свратио" и изразио наду да ће му ствари које је чуо "помоћи када буде дефинисао политику према климатским променама".

Блумбергова реплика изазвала је смех и аплаузе у УН.

Председник Чилеа Себастијан Пињера, који ће бити домаћин преговора о климатским променама касније ове године, рекао је да је 66 земаља обећало да ће имати амбициозније циљеве у вези с климатским променама, док је 30 земаља обећало да ће остварити неутралност угљеника до отприлике 2050. године.  

Лидери Немачке и Финске су, обећали да ће забранити угаљ у року од десет година.  

Француски председник Емануел Макрон подсетио је колеге да у своју трговинску и финансијску политику морају да укључе климатске промене. 

Такође је замолио остале нације да повећају своја давања у Зелени климатски фонд, који помаже сиромашним нацијама у вези решавања климатских питања. 

"Сада имамо око седам милијарди. Циљ је десет милијарди како би покрили чињеницу да су се САД повукле", рекао је Макрон.

Десет милијарди долара вредан фонд основан је како би се сиромашнијим државама помогло решавање проблема насталих климатским променама.

Учешће у фонду су удвостручили – Велика Британија, Француска, Норвешка, Немачка, Данска и Шведска.

Трампови критичари у САД тврде да је Америка његовом одлуком да се повуче из Париског споразума суштински изгубила улогу главне покретачке снаге у процесу превладавања последица климатских промена.

Амерички председник, али и бројни његови сарадници, у више наврата су понављали да не виде климатске промене као директан проблем.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

SAD i klimatske promjene...

Predsjednik Tramp misli da SAD ne treba da ucestvuju u projektu zastite planete od klimatskih promjena jer se tu ne radi o biznisu i profitu nego o nepovratnom davanju novca i zato Predsjednik Tramp nema vremena ni da saslusa ekspoze drugih drzavnika a kamoli da ucestvuje u tome.