Суђење века у Француској, 2.000 умрлих због таблета за мршављење

У Француској почиње суђење за један од највећих здравствених скандала у овој земљи око таблета за мршављење за које се верује да су убиле око 2.000 људи, а многима проузроковале доживотна оштећења. На оптуженичкој клупи фармацеутска компанија и регулаторна агенција, наводи "Гардијан".

Суђење за убиство и превару пацијената покушаће да разјасни шта се тачно десило у француској фармацеутској индустрији. На оптуженичкој клупи налази се "Сервије", једна од највећих и најмоћнијих приватних лабораторија, која је оптужена за прикривање нуспојава некад широко распрострањеног лека медијатор.

Осим фармацеутске компаније, на оптуженичкој клупи наћи ће се и француска државна регулаторна агенција, која се терети да није довољно учинила како би се спречила смрт и   трајна оштећења пацијената.

Лек медијатор се преписивао дијабетичарима и женама које су желеле да смршају, али и здравим женама које су желеле да смршају јер је смањивала апетит.

У периоду између 1976. године и 2009. године лек је преписан за око пет милиона људи, иако се сумњало да изазива срчане сметње и сметње на плућима.

Министарство здравља открило је да је најмање 500 људи који су узимали медиатор умрло због проблема са срчаним залисцима у Француској, а према неким другим проценама доктора сматра се да је реч о око 2000 људи. Много људи који су користили ове таблете и данас живе са срчаним сметњама.

"Сервије“ платио 132 милиона евра одштете

Неке жене, које су биле здраве, кад су почеле да узимају овај лек, имале су тешкоћа при пењању степеницама и добиле су трајне кардиоваскуларне проблеме који су им ограничили свакодневно функционисање.

"Сервије" је до сада платио скоро 132 милиона евра одштете. Суђењем би требало да се утврди због чега је лек био толико дуго на тржишту у Француској. Адвокати оштећених пацијената и породица умрлих тврде да је "Сервије" намерно обмањивао пацијенте, а власти нису реаговале.

Произвођач лекова је оптужен да је тиме зарадио најмање милијарду евра, и да је знао за нуспојаве лека.

Француској националној агенцији за сигурност лекова суди се јер није проверила и контролисала лек који се нашао на тржишту. Штетност лекова открила је докторка пулмологије Ирена Франчон, која је проучавала здравствене картоне пацијената.

"Суђење је огромно олакшање. Напокон ћемо дочекати крај овог недопустивог скандала. Овај такозвани лек је уствари отров", рекла је докторка Ирена.

Лек није повучен с тржишта све до 2009. године, две године након што је Франчон обавестила јавност о својим сазнањима. Те године је лек повучен из Шпаније и Италије. У Великој Британији и САД лек никада није ни добио дозволу за продају.

Једно од највећих суђења у Француској

У француској оптужници од 677 страна стоји како је "Сервиje" одговоран за дугорочну превару јер је "намерно сакрио стварне карактеристике лека", као и да је сакрио медицинске студије које су биле негативне.

Овај скандал потреса Француску већ више од једне деценије и изазвао је политичку расправу о регулацији лекова и лобистичкој моћи фармацеутских компанија у Француској, која је једна од земаља Европе где се лекови највише користе.

На оптуженичкој клупи наћи ће се 21 особа, а с друге стране више од 2.600 оштећених особа, предвиђа се да ће суђење трајати шест месеци, као једно од највећих у последњих неколико деценија.

Због опсега и дужине трајања пореди се са суђењем бившем полицијском шефу Маурицију Папону, који је 1997. године осуђен због своје улоге у слању 1.700 Јевреја у нацистичке логоре у периоду од 1942. до 1944. године.

Требало је више од десет година да случај дође до суда.

"Чињеница да суђење напокон почиње је само по себи већ победа за жртве“, рекао је адвокат Чарлс Јосеф Оудин, који заступа 250 оштећених.

Из "Сервијеа" се бране како нису лагали о ефектима лечења и надају се да ће показати како нису деловали противно интересима пацијената.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се