Деца у браку – уништена детињства усред Немачке

У протекле две године је у Немачкој забележено близу хиљаду случајева дечијих бракова, али се верује да је права бројка вишеструко већа. Премда закон каже да такве бракове треба поништити, то се скоро никад не дешава.

Намере су биле добре - пре две године је у Немачкој на снагу ступио Закон о борби против дечијих бракова. Изгледи су били добри да се малолетници заштите од присилних бракова јер је тим законом утврђено да се, без изузетка, могу венчавати само особе са навршених 18 година.

Такође, ако је брак склопљен пре доношења закона или у иностранству, судија има могућност да их поништи ако малолетни партнер има 16 или 17 година. Ако нема ни навршених 16 - онда брак аутоматски не важи.

Па ипак, учинак тог закона није богзна какав. Барем тако тврде у организацији за права жена Terre des Femmes. У новој студији они наводе да је од доношења закона познато најмање 813 случајева да су малолетници ступили у брак - али у само десет случајева су ти бракови поништени.

Често не осећају брак као принуду

"Тешко је било доћи до тачних бројки, каже Моника Михел која се у овој организацији бави темом насиља у име части. Не само да су за обраду ових случајева у разним општинама и градовима задужене разне институције, већ се сумња да је број непријављених случајева знатно већи. Верујемо да се у Немачкој практично сваког викенда дешавају венчања са малолетницима", каже Михел.

"Случајеви се тешко истерају на чистац јер малолетници „брак не осећају као принуду. Јер они не знају за ништа друго. Многи су одрасли са тим феноменом или су брак у некој одређеној ситуацији схватили као заштиту", каже Михел.

Она додаје да, без обзира на то, такви бракови често имају непоправљиве последице. "Расте вероватноћа од трудноће у тинејџерским годинама. Погођени ризикују да прекину школовање и на тај начин губе дугорочне перспективе."

Моника Михел из организације Terre des Femmes као један од разлога што је у Немачкој до сада раскинуто само десет малолетничких бракова наводи да девојчице из иностранства често потпуно зависе од супруга .

"Ако би брак био поништен, жена може да изгуби право на боравак јер обично не зарађује новац или још не ради", каже Михел.

Ту закон у Немачкој предвиђа изузетак - брак се не укида уколико би то имало „значајне последице" по малолетну особу. Многи случајеви, објашњава Михел, посматрају се управо тако па се бракови не раскидају.

Број малолетничких бракова опада

Широм света се смањује број девојчица у браку. У протеклој деценији се удео девојака које бивају удате пре своје 18. године смањио са 25 на 21 одсто, саопштио је Уницеф у петак. И даље има 765 милиона деце у браку или људи који су при склапању брака били деца. Од тога је 650 милиона девојчица.

"Рани брак значи изненадни прекид детињства и повреду дечијих права", рекла је извршна директорка Уницефа Хенријета Форе у Њујорку.

Она је додала да су малолетни дечаци принуђени да преузму одговорност која пристаје одраслима, а тај притисак још расте када стигне потомство.

Још је алармантније са девојчицама. Према организацији УН се годишње уда 12 милиона малолетница. Уколико се нешто драстично не промени, до 2030. ће бити удато још 150 милиона девојчица.

И то се очито дешава и усред Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво