Свет се буни: Наша кућа гори

Људи широм света позвали су на протестима светске челнике да на самиту УН о клими донесу хитне мере како би спречили глобалну еколошку катастрофу. Протест #petkomzabuducnost одржан је и у Београду.

Протести се одржавају у око 150 држава, а инспирисала их је 16-годишња шведска активисткиња Грета Тинберг, која предводи скуп у Њујорку.

Према наводима Си-Ен-Ена, више од милион ученика добило је одобрење да не оду у школу, након што је град најавио да неће кажњавати ученике јавних школа који се придруже штрајку - али су јасно поставили до знања да је ученицима неопходна дозвола родитеља.

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио написао је на Твитеру да подржава тај потез.

"Њујорк стоји уз своје младе људе. Они су наша савест", написао је Де Бласио

Њујорк Тајмс преноси информацију из канцеларије градоначелника да је послеподне било око 60.000 демонстраната на улицама америчке метрополе.

Организатори протеста наводе да се широм Аустралије окупило 300.000 људи, пренео је Би-Би-Си.

Уз транспаренте са порукама "Океани расту, али и ми", "Нисмо ми почели кризу, али се против ње боримо", ученици су протестовали у Сиднеју, Мелбурну, Алис Спрингсу и другим аустралијским градовима.

Велики број грађана окупио се и у градовима Азије, на афричком континету и у Европи.

Грета Тинберг је на Твитеру написала да се у Берлину окупило више од 80.000 људи док је полиција у Лондону ухапсила два демонстранта "због нарушавања јавног реда и мира".

Грађани су се окупили и у Београду, код Теразијске чесме, а на друштвенм мрежама су делили фотографије са хештегом #petkomzabuducnost.

Велики протести су одржани и у Индији, Бангладешу, Кенији, Јужној Африци. Поред Берлина и Лондона Европљани су се окупили у Копенхагену, Хелсинкију, Стокхолму, Прагу, Единбургу, Атини, Паризу, Манчестеру и другим градовима.

У престоници Данске окупљени грађани су носили кишобране и транспарент "Законодавци, упознајте своју климу".

У главном граду Финске један мушкарац обучен у костим Деда Мраза је испред зграде парламента носио је транспарент на коме пише "Моја кућа гори, моји јелени не знају да пливају".

У Стокхолму окупљени демонстранти су носили транспарент "Школа штрајкује за климу", што је слоган који је шведска тинејџерка Грета Тинберг користила када је једном недељно бежала са часова да би протестовала због климатских промена, преноси АП.

У Прагу и другим градовима широм Чешке окупило се на хиљаде студената. Они су носили транспаренте "Више љубави, мање угља" и "Наука, не тишина".

У Москви протестује само једна особа Аршак Макичјан, који већ готово пола године самостално организује протесте. Његове пријаве за групне протесте влада редовно одбија.

На улице су изашли и Нигеријци у Абуџи и Лагосу, као и у Најробију и Преторији.

Судећи према фотографијама које је на Твитеру објавила организација за заштиту животне средине 350 Пацифик, протестује се и на Соломонским Острвима.

У Индији су организовани највећи протести против климатских промена у историји те земље, а у Њу Делхију одржана су два марша.

Мања група демонстраната протестовала је и у Токију, док је у Бангладешу марширало око 3.000 деце испред парламента.

Што се тиче великих компанија, више од 1.500 запослених у компанији "Амазон" планирало је да се удаљи из седишта у Сијетлу и другим канцеларијским локацијама, након што су неколико месеци притискали компанију да изда свеобухватни климатски план.

Радници "Гугла", "Фејсбука" и "Твитера" такође су рекли да планирају да учествују. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво