Лавров: Како Запад санкцијама и ратом брани демократију

Запад се представља као бранилац либералних вредности, а у исто време води политику санкција, војних претњи и бомбардовања суверених држава, написао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у ауторском тексту у руском магазину "Русија у глобалној политици".

"Либерализам, за који се Запад представља да га брани, фокусира се на појединцима и њиховим правима и слободама. Зато се поставља питање на који је начин то повезано са политиком санкција, економских притисака и отворених војних претњи против бројних независних држава, као што су Куба, Венецуела, Северна Кореја и Сирија", навео је Сергеј Лавов у чланку објављеном поводом почетка 74. редовног заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Указао је на то да санкције директно погађају обичне људе и њихову добробит и крше њихова социјално-економска права.

"Како је бомбардовање суверених држава свестан чин уништавања њихове државности који је довео до губитка стотина хиљада живота и осудио милионе Либијаца, Сиријаца и других народа на огромну патњу допринело заштити људских права", запитао је Лавров.

Нагласио је да земљама које себе представљају као узор демократије до демократије у ствари стало само када захтевају да друге земље уреде своје системе по угледу на Запад, али када је потребно увести демократију у међудржавне односе, оне избегавају искрене разговоре или покушавају да интерпретирају међународно право по сопственом нахођењу.

Шеф руске дипломатије критиковао је и визе и остале санкције Запада против Руса на Криму, истичући да су "они кажњени због изражавања своје демократске воље за поновно уједињење са својом историјском домовином".

"То је у супротности са основним правом народа на самоопредељење, као и са правом људи на слободу кретања, гарантовану међународним конвенцијама", навео је Лавров.

Према његовим речима, либерализам је у свом здравом, неискривљеном облику традиционално био важна компонента међународне политичке мисли, укључујући руску.

Међутим, нагласио је да разноликост модела развоја не дозвољава став да западно схватање либералних вредности нема алтернативу.

"Те вредности се не могу наметнути бајонетима, не узимајући у обзир историју земаља и њихове политичке и културне особености", рекао је Лавров, истичући да је статистика туге и разарања који су резултат "либералног" бомбардовања казала куда то може да одведе.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 13:43) - Popaj [нерегистровани]

Re: Ali....ta cuvena Demokratija

Demokratija je reč sa neograničenim brojem značenja... to je verbalni džoker (zamalo da napišem džoger ... što i ne bi bila greška).
A inače, demokratija je je bio naziv društvenog uređenja u antičkoj Atini i označavao je neprikosnovenu vlast i slobodu ponašanja bogatih muškaraca državljana Atine u odnosu na sve žene, decu, nemoćne (bolesne, stare, bogalje), siromašne i strance (bez obzira na eventualno bogatstvo tih stranaca).
Reč demokratija uopšte nije potrebna u govoru, jer se kroz tu reč zamagljuje i gubi konkretni i precizni sadržaj onoga što se želi reći.

(субота, 21. сеп 2019, 13:27) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. E h sad.....

Nikada nisam obozabao nikoga niti posebno Rusiju
Jedino sto se divim Rusiju je kako uspeli da postoje
do danas nakon toliko napada i katastrofe od 1600g. do 1945g.(Istoriski material postoji uzmi pa procitaj )…..Pero

(субота, 21. сеп 2019, 13:10) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Ali....ta cuvena Demokratija

Gde i kada postojala demokratija ??,, nikada i Nigde.
Na Zapadu imamo diktaturu Mega kapitalizma puno falsifikata i pozorista….Pero

(субота, 21. сеп 2019, 00:59) - anonymous [нерегистровани]

Eh, sad.

Rusi bi (da su bili pametniji) radili isto što i SAD.
Manite se obožavanja Rusa!

(петак, 20. сеп 2019, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Lavrov,

ne moze zapad trezveno razmisljati, kada u njima mucka tudja nafta, dolari i svi moguci tudji resorsi, koji njima trebaju za njihovu nacionalnu bezbednost.
Stoga, mi vas volimo i to nas cesto izvlaci iz bezizlaznosti. Hvala Bogu sto vas ima.

(петак, 20. сеп 2019, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

@Ништа се у историји није променило

Sto ne znaci da ne treba da se menja.

(петак, 20. сеп 2019, 13:41) - pavic s. [нерегистровани]

Da dodam...

Uvek su velike ribe jele male. Mi male drzave moramo da se snalazimo kako znamo i umemo da nas ne pojedu.

(петак, 20. сеп 2019, 13:00) - Воронцов [нерегистровани]

Ништа се у историји није променило

Увек су постојале моћне државе које су имале намере да друге земље и народе освоје и покоре. То је и данас исто, а САД и њени савезници су предводници намера доминације у свету, освајања и потчињавања других држава и народа.

(петак, 20. сеп 2019, 11:23) - Dragoljub [нерегистровани]

tacno-precizno

svaka cast gospodine