Макрон и Конте за аутоматски систем пријема миграната

Лидери Италије и Француске, Ђузепе Конте и Емануел Макрон наводе да ЕУ мора увести нови, аутоматски систем пријема миграната спасених на Медитерану.

Италија се дуго жалила да је остављена да се сама бори са стотинама хиљада миграната који су прешли море у настојању да стигну до Европе, преноси Ројтерс.

То питање је довело посебно до тензија између Рима и Париза, при чему се Италија пожалила да су француске невладине организације спасавале мигранте, али Француска није учинила довољно да помогне у њиховом прихвату.

"Ја не потцењујем оно кроз шта је Италија прошла од 2015. Она је такође претрпела много неправде и неспоразума", рекао је Макрон новинарима у Риму на заједничкој прес конференцији са премијером Контеом.

Макрон је додао да је уверен да је потребан аутоматски европски механизам за пријем миграната.

Конте је рекао да је добио француску подршку за систем редистрибуције миграната, што би значило да Италија може да рачуна на то да ће читав блок од 28 нација аутоматски прихватити удео од укупног броја свих новопридошлих миграната чим буду спасени.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 08:59) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Meni je cudno za ove migrante kada ih uhvati Italija u njihovim vodama odnosno njihovoj teritoriji treba lepo da kazne gospodu koja je upravljala brodom i da ih vrate odakle su posli . Zasto moraju da razbijaju glavu Italija i Francuska oko njih ...

(четвртак, 19. сеп 2019, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

.....

Sve ovo je jedno veliko ismejavanje svog naroda. neko sesvojevoljno baci u more ti ga spases i dovedes u svoju drzavu protiv volje cele nacije. Zar nije bolje poslati im avion i dovesti ih da ne rizikuju zivot skacuci u more.