Европски парламент подржао предлог резолуције о Брегзиту

Европски парламент је подржао предлог резолуције о Брегзиту којим се омогућава одлагање британског изласка, али и наглашава да ће у случају изостанка договора Британци морати да поштују своје финансијске обавезе према Европској унији.

Европарламентарци су са 544 гласова "за" и 126 гласова "против" подржали предлог резолуције у којој пише да је у интересу и Лондона и Брисела да се Брегзит спроведе на уређен начин, преноси Хина.

Парламент подржава одлагање изласка, али само ако ће се одржати општи избори или нови референдум, опозвати члан 50 или прихватити споразум о повлачењу.

У случају изостанка договора неће бити прелазног периода, нити ће се постизати "мини споразуми" како би се ублажиле последице изласка без споразума.

То ће бити могуће само када Уједињено Краљевство буде поштовало грађанска права, финансијску одштету разлаза и споразум из 1998. године који је укинуо тврду границу између две Ирске.

Финансијска обавеза Британаца према Европској унији важиће и у случају изласка без договора, упозорава се у предлогу резолуције.

У предлогу пише и да ће темељне опције Британаца у случају такозваног бекстопа, механизма за избегавање повратка тврде границе на Ирском острву, остати исте, без обзира на то ко ће водити владу у Лондону.

Парламент наглашава и да бекстоп подржава већина странака у северноирском парламенту, а да недавне анкете показују да то мишљење дели и већина становника тог дела Британије, преноси Хина.

У резолуцији је истакнуто и да се Брисел строго противи суспензији британског парламента.

Јункер: Нисам емотивно везан за бекстоп 

Одлазећи председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је на расправи уочи гласања у Стразбуру рекао да је са Борисом Џонсоном водио пријатељске, конструктивне и позитивне разговоре.

Јункер сматра да постоји стваран ризик изласка без договора, али да је могуће постизање споразума.

Рекао је и да је Џонсону поручио да није "емотивно везан" за бекстоп, већ за циљеве које треба постићи тим механизмом, али да британска влада није понудила алтернативно решење за питање ирске границе.

"Док се то не догоди, не могу рећи да има напретка", закључио је Јункер.

Фараж: Унија страхује јер ће Британија постати богатија

Најџел Фараж, један од најистакнутијих заговорника Брегзита рекао је да ће се највероватније постићи споразум о бекстопу на европском самиту 17. октобра, али да је споразум који је с Бриселом постигла бивша премијерка Тереза Меј лош за Британце.

"Остаћемо заточени под европским правилима", рекао је Фараж и додао да се ЕУ боји британског изласка из Царинске уније јер страхује да ће његова држава након тога постати богатија.

"Добро је да праве буку јер не могу у свом парламенту"

Представник либерала Гај Ферхофшстат рекао је да је добро да странка Брегзит и Најџел Фараж могу да праве буку током расправе, јер више не могу у свом парламенту.

"Успут, тамо нису ни изабрани", додао је Ферхофшстат.

Финска министарка за европска питања Тити Тупураинен, представница државе која тренутно председава Унијом, на расправи је рекла да је излазак без споразума "највероватнији сценарио", што су аплаузом пратили британски заступници странке Брегзит.

Председник Европске народне странке Манфред Вебер је рекао да је Брегзит "глуп" и да је показао становницима Уније предности савеза.

"Поборници Брегзита тврдили су да ће доњи дом британског парламента преузети контролу, а сад су га суспендирали", рекао је Вебер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво