Лавров са Брамерцом у Москви о раду Трибунала

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров имао је у Москви радни сусрет са главним тужиоцем Хашког суда Сержом Брамерцом на којем су размотрени "различити аспекти активности Трибунала, укључујући питање завршетка његовог рада у року, утврђеном резолуцијама Савета безбедности УН".

Руска државна агенција Итар-Тас с подсећа на ранију изјаву Лаврова да ће Русија "чврсто инсистирати да се сви предмети Трибунала размотре најкасније 2010.године, како је то предвиђено резолуцијом СБ УН".

На седници Савета безбедности 4. јуна амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да је незадовољан радом Хашког трибунала, посебно помињући ослобађајућу пресуду у случају Рамуша Харадинаја што је била "још једна црна мрља на репутацији" тог суда.

Чуркин је указао да Хашки трибунал "планира да заврши предмете у првој инстанци тек у 2010. години, а то је требало да буде урађено до краја ове године" и констатовао да Хашки трибунал није испунио стратегију завршетка за време свог рада а није навео убедљива оправдања за то.

Чуркин је тада затражио и подробан извештај од представника Трибунала о случајевима вађења људских органа које је навела бивши главни тужилац трибунала Карла дел Понте у својој књизи "Лов: Ја и ратни злочинци".

Додаје да се стиче утисак да Трибунал озбиљне оптужбе за масовно насилно вађење људских органа једноставно ингорише под различитим изговорима.

Руска агенција РИА Новости је 20. јуна пренела одговор Брамерца Русији да Хашки трибунал не намерава да се враћа разматрању навода из књиге Карле дел Понтеове.

У одговору је наведено да су представници Трибунала, заједно са УНМИК-ом и "компетентним службама Албаније, остварили прелиминарне потезе у истрази оптужи о отмицама Срба и вађања њихових органа ради продаје".

Међутим, како је наведено, "не добивши неопходне доказе, канцеларија главног тужиоца није могла да формулише отпужбе и тим пре није имала правних основа за наставак тог предмета".

РИА Новости наводи да је у одговору речено да се канцеларија тужиоца "налази у контакту са УНМИК-ом и канцеларијом тужиоца Србије за ратне злочине, које спроводи сопствену исрагу тог дела" и да је спреман да "подели са њима ифнормације уз присуство одговарајућих захтева", за које је у одговору наведено да до тада нису упућивани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи