Руска ФСБ: Приведено 80 држављана Северне Кореје

После инцидента у Јапанском мору, руска Федерална служба безбедности саопштила је да је запленила два чамца и привела више од 80 држављана Северне Кореје.

Како је раније објављено, три припадника руске пограничне службе рањена су данас у нападу посаде севернокорејског чамца који се бавио криволовом у Јапанском мору.

"Чланови посаде севернокорејског чамца, којих је било више од 45, извршили су оружани напад на чланове посматрачке групе на броду пограничне службе. Тројица граничара су рањена", навели су раније из ФСБ за Тас.

Руска агенција додаје да су граничари ФСБ преудузели одлучне мере у сузбијању илегалних активности.

Према наводима ФСБ, два севернокорејска чамца и 11 моторних чамаца су ушли у руску економску зону у Јапанском мору и они су заплењени.

Руско Министарство спољних послова је позвало највишег дипломатског представника Северне Кореје због тог инцидента, агенција РИА.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 19:05) - Воронцов [нерегистровани]

Овде је важно питање под чијом су надлежности ови рибари

Много је важно да ли су то рибари под државном управом или су то неки рибари који лове рибу на своју руку мимо државне контроле. Вероватно да у С. Кореји због санкција постоји проблем за храну и да је онда улов рибе добар посао. Овакви догађаји да неко уђе у туђе територијалне воде и још оуца на војнике свакако су недопустиви независно од тога о коме се ради само што је за међудржавне односе тежи прекршај ако су рибари који су ушли у туђе воде под државном управом, а не неки отуђени људи који раде на своју руку.