Експлозија у руској лабораторији која чува вирусе великих богиња и еболе

У једном од највећих светских центара за истраживање вируса, смештеном у Сибиру, наводно је избио пожар након што се догодила изненадна експлозија у том постројењу познатом по томе што се у њему чувају узорци еболе, ХИВ-а, антракса и других вируса, преноси РТ.

Ватрогасци и спасилачке службе су у понедељак кренуле да угасе пожар који је избио у Колтсову, научном центру неколико километара од Новосибирска, преноси РТ.

Ситуација се брзо развила из обичног хитног случаја у велики инцидент, јер су експлозија и пожар захватили руски истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију, познатог као "Вектор институт".

Лабораторија је позната по томе што је развила вакцине против еболе и хепатитиса, као и по проучавању епидемија и општих проблема око имунологије.

За време Хладног рата веровало се да је део сада већ пропалог совјетског програма биолошког оружја, што значи да се неки од најопаснијих врста вируса – укључујући богиње, еболу, кугу и антракс још увек чувају у згради Института.

Имајући то у виду, локална испостава Министарства за ванредне ситуације брзо се одазвала позиву, пославши 13 ватрогасних возила и 38 ватрогасаца који су ушли у зграду шест спратова минут након доласка.

Пожар је лоциран и брзо угашен на четвртом спрату где су се изводили неки "грађевински радови".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Sramota!

Ništa nije čudno kod Rusa, to je normalno za njih. Aljkavost, nemar, apatija...

(уторак, 17. сеп 2019, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Najiskrenije

Mnogo se cudnih nesreća dešava u Rusiji koja za posledicu mogu imati kataklizmičke posledice.