Путин, Ердоган и Рохани: Формирати одбор за израду новог устава Сирије

Лидери Русије, Турске и Ирана – Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган и Хасан Рохани сагласили су се на састанку у Анкари да буде формиран одбор за израду новог устава Сирије, као део политичког решења за завршетак грађанског рата у тој земљи.

Реџеп Тајип Ердоган је после трилатералног састанка изјавио да су превазиђене последње препреке за формирање одбора, преноси АП.

Руски председник Владимир Путин је рекао да су се све стране сагласиле о томе да у одбору буду провладини, опозициони и независни представници, чиме би био отворен пут за брзе разговоре у Женеви.

Председник Ирана Хасан Рохани је изразио наду да ће у Сирији бити одржани избори 2020. или 2021. године.

Лидери су се договорили и о деескалацији нестабилне ситуације у Идлибу, последњем упоришту побуњеника у Сирији, као и о борби против екстремиста и заштити цивила.

Ердоган је поновио захтев за формирање "зоне безбедности" у севороисточном делу Сирије уз границу са Турском, где су већ успостављене заједничке америчко-турске патроле и запретио.

Турска жели успостављање "тампон-зоне" на својој граници која би била рашчишћена од сиријских Курда које подржавају САД, а које Анкара сматра терористима, оптужујући их да имају везе са курдским побуњеницима у Турској.

Анкара се, такође, залаже за то да расељени Сиријци буду размештени у зонама под турском контролом дуж северне Сирије, а Ердоган је наговестио да би та зона могла да буде проширена до градова Рака и Деир ел-Зор.

Рохани је позвао на повлачење америчких трупа и поштовање територијалног интегритета Сирије, истичући да би Сиријцима требало да буде обезбеђено да се врате у своје домове, а не да се премештају у "зону безбедности".

Сусрет у Анкари био је трећи трилатерални састанак Турске, Русије и Ирана о Сирији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво