САД објавиле сателитске снимке, тврде да је Иран крив за нападе у Саудијској Арабији

Сједињене Америчке Државе су објавиле сателитске снимке као и тврдње обавештајаца да је Иран кривац за нападе на саудијска нафтна постројења. Иран негира те наводе, а Хути тврде да су они одговорни.

Иран је негирао умешаност у суботње нападе дроновима на саудијска нафтна постројења за које су одговорност преузели Хути.

Међутим, неименовани амерички званичници су за стране медије рекли да правац и обим напада бацају сумњу на умешаност Хута.

Војна коалиција, предвођена Саудијском Арабијом која се бори против покрета Хута у Јемену, објавила је да је напад на саудијска нафтна постројења изведен иранским наоружањем и да не потиче из Јемена.

У питању су резултати прелиминарне истраге коју је на конференцији за новинаре у Ријаду саопштио портпарол коалиције, Турки ел Малки.

Амерички председник Доналд Трамп поново је "прозвао" Иран у вези са нападом на нафтна постројења у Саудијској Арабији, доводећи у питање тврдње Техерана да нема ништа са тим нападом.

"Сетите се када је Иран оборио дрон, тврдећи да је био у њиховом 'ваздушном простору', а заправо није био ни близу. Чврсто су се држали те приче знајући да је то велика лаж. Сада кажу да немају ништа са нападом у Саудијској Арабији. Видећемо?", написао је Трамп на Твитеру.

Доналд Трамп је изјавио да су САД спремне "као запета пушка" за потенцијални одговор на нападе на нафтна постројења у Саудијској Арабији, када нападач буде познат.

Државни секретар САД Мајк Помпео потврдио је да САД располажу информацијама које потврђују наводе ирачке владе да терирорија Ирака није коришћена у нападу на нафтна постројења у Саудијској Арабији.

Амерички државни секретар је током викенда оптужио Иран без изношења било каквих доказа, након чега је Иран оптужио Америку за превару.

Њујорк тајмс је пренео изјаве званичника који су навели да је напад изведен дроновима и крстарећим ракетама. Међутим, наводи се да нису све ракете погодиле мете. 

Такође, Еј-Би-Си је цитирао високог званичника који рекао да је Доналд Трамп потпуно свестан да је Иран одговоран за нападе.

У међувремену, цена нафте је порасла због страха за глобалне залихе и раста тензија на Блиском истоку.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је на смиривање ситуације.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво