Песков: Путин ће причати са Ердоганом и Роханијем о нападу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков није искључио могућност да би питање напада на Сауди Арамко могло бити тема разговора председника Владимира Путина са турским и иранским лидерима, Реџепом Тајипом Ердоганом и Хасаном Роханијем, у Анкари, док је руски министар енергетике најавио телефонски разговор са саудијским колегом.

Дмитриј Песков најавио је новинарима да се разговор лидера Русије, Турске и Ирана о нападу на Сауди Арамко "не планира одвојено", али се размена мишљења традиционално тиче најрелевантнијих питања, па да се може претпоставити да ће о том питању бити речи, преноси Тас.

Тројица лидера ће се у понедељак окупити у Турској како би размотрили ситуацију у Сирији.

На питање да ли ће Русија појачати производњу нафте због напада на саудијске рафинерије, Песков је одговорио да треба сачекати и видети како се ствари одвијају.

"Саудијска Арабија каже да ће обновити количину производње ускоро. Зато сачекајмо да Саудијци то и учине док темељно пратимо како се ситуација на тржишту нафте даље развија", рекао је Песков.

Има довољно нафте широм света

Руски министар енергетике Александар Новак изјавио је да планира телефонски разговор са саудијским колегом у вези са нападима на саудијске нафтне објекте касније у току дана, преноси Ројтерс.

На питање да ли би Русија и даље требало да у потпуности смањи свој извоз нафте у складу са глобалним договором, Новак је истакао да параметри глобалног договора о производњи нафте нису промењени.

"Свако треба да испуни своје обавезе онако како смо се договорили у Абу Дабију", рекао је Новак новинарима.

Новак је нагласио да у комерцијалним залихама има довољно нафте широм света како би се покрио недостатак снабдевања из Саудијске Арабије.

Јеменски побуњеници Хути, које подржава Иран, преузели су одговорност за напад на постројење Сауди Арамко, који је парализовао производњу више од половине глобалног дневног извоза Саудијске Арабије и више од пет одсто светске дневне производње сирове нафте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво