Прве пројекције: Аутсајдер Сајед победио у првом кругу избора у Тунису

Према првим незваничним подацима, независни кандидат и аутсајдер Каис Сајед победио је у првом кругу председничких избора у Тунису, док је на другом месту Набил Каруји, медијски магнат који се налази у затвору.

Према пројекцијама које је објавио "Сигма савет", премијер Јусеф Чахед није међу првих четири кандидата по освојеном броју гласова, преноси АП.

Према подацима "Сигме", Сајед је освојио 19,5, а Каруји 15,5 одсто гласова. На трећем месту је кандидат умерене исламске партије Енада Абделфатах Муру, са 11 одсто гласова.

Сајед, конзервативни професор уставног права који је на изборима наступио као независни кандидат и који није ни у једној партији, изјавио је, позивајући се на резултате "Сигме", да ће му његова победа донети велику одговорност "да фрустрацију у Тунису преобрати у наду".

"То је нови корак у историји Туниса...то је нешто као нова револуција", рекао је он за тунишански Радио Мозаик.

Званични прелиминарни резултати очекују се у уторак. Према подацима од 15 сати, изласност је била само 27,8 одсто.

Тунис је пре осам година свргнуо аутократску власт у револуцији која је инспирисала побуне у Египту, Јемену, Бахреину, Либији и Сирији, јавио је Ројтерс.

Како додаје британска агенција, пажња међународне јавности, посебно арапских земаља, усмерена је партију Енада, док грађани Туниса с пажњом прате и судбину медијског могула Каруија, председничког кандидата који се налази у затвору због оптужби за прање новца и утају пореза, што он негира.

Ако нико од кандидата не буде освојио више од 50 одсто гласова у првом кругу избора, биће одржан други круг гласања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво