Прве пројекције: Аутсајдер Сајед победио у првом кругу избора у Тунису

Према првим незваничним подацима, независни кандидат и аутсајдер Каис Сајед победио је у првом кругу председничких избора у Тунису, док је на другом месту Набил Каруји, медијски магнат који се налази у затвору.

Према пројекцијама које је објавио "Сигма савет", премијер Јусеф Чахед није међу првих четири кандидата по освојеном броју гласова, преноси АП.

Према подацима "Сигме", Сајед је освојио 19,5, а Каруји 15,5 одсто гласова. На трећем месту је кандидат умерене исламске партије Енада Абделфатах Муру, са 11 одсто гласова.

Сајед, конзервативни професор уставног права који је на изборима наступио као независни кандидат и који није ни у једној партији, изјавио је, позивајући се на резултате "Сигме", да ће му његова победа донети велику одговорност "да фрустрацију у Тунису преобрати у наду".

"То је нови корак у историји Туниса...то је нешто као нова револуција", рекао је он за тунишански Радио Мозаик.

Званични прелиминарни резултати очекују се у уторак. Према подацима од 15 сати, изласност је била само 27,8 одсто.

Тунис је пре осам година свргнуо аутократску власт у револуцији која је инспирисала побуне у Египту, Јемену, Бахреину, Либији и Сирији, јавио је Ројтерс.

Како додаје британска агенција, пажња међународне јавности, посебно арапских земаља, усмерена је партију Енада, док грађани Туниса с пажњом прате и судбину медијског могула Каруија, председничког кандидата који се налази у затвору због оптужби за прање новца и утају пореза, што он негира.

Ако нико од кандидата не буде освојио више од 50 одсто гласова у првом кругу избора, биће одржан други круг гласања.

број коментара 0 Пошаљи коментар