Поново нереди на улицама Хонгконга

Полиција је употребила водени топ и испалила сузавац на демонстранте који су бацали молотовљеве коктеле испред седишта владе у Хонгконгу, пошто је поново избило насиље када је хиљаде продемократских демонстраната кренуло кроз град упркос забрани полиције.

Демонстранти су шетали два километра до централне пословне четврти, при чему су махали америчким и британским заставама, носили плакате и понављали позиве на демократске реформе, преноси АП.

Полиција је одбила захтев Грађанског фронта за људска права да се марш одржи, али су се демонстранти ипак окупили.

"Осећам да је то наша обавеза. Влада нас жели блокирати забраном, али се народ неће бојати", рекао је један демонстрант, Вини Ленг (50).

Марш је пореметио одвијање саобраћаја, а многе продавнице и робне куће су биле затворене.

Неки демонстранти су користили металне ограде и канте за смеће да би поставили баријере на путу.

Демонстранти су палили кинеске заставе и рушили паное са честиткама кинеској владајућој Комунистичкој партији, која ће 1. октобра прославити 70. година на власти.

Поновили су се призори разбијања стакла на прозорима и уништавања надзорних камера на излазу у станице метроа, наводи АП.

Стотине демонстраната су потом гађале комплекс владиних канцеларија, бацајући цигле и молотвљеве коктеле кроз полицијске баријере.

Полиција је одговорила испаљивањем сузавца и употребом камиона са воденим топовима.

Протести су почели у јуну због спорног закона о изручењу који су многи видели као пример све веће контроле континенталне Кине и смањивања грађанских права на острву.

Влада Хонгконга обећала је да ће повући предлог закона, али су демонстранти проширили своје захтеве.

Више од 1.300 људи је ухапшено од почетка протеста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи