Русија и Абхазија поново успоставиле морски саобраћај

Први пут после 15 година обновљен морски сабраћај између црноморских летовалишта и лука Русије-Сочија и Абхазије-Гагре, прекинут током сукоба абхаских и грузијских снага. Истовремено, копнена граница која дели непризнату републику од остатка Грузије је затворена.

За почетак, излетнички бродови ће пловити четири пута дневно, а уз брзину од 70 километара на сат из Сочија се путује 45 минута.

Генерални директор превозничке компаније која намерава да обавља редован саобраћај од Сочија до абхаских лука "Олимп лајн", Карен Хачатрјан изјавио је да не очекује да ће се превоз брзо исплатити, али да ће линија, која је била веома популарна у совјетско време, бити рентабилна.

 

Када је најављено обнављање морског саобраћаја између Русије и отцепљене Абхазије, представници саобраћајних власти Грузије најавили су да ће се обратити надлежним међународним организацијама ради контроле саобраћајних средстава компанија који ће обављати "ту незакониту пловидбу" и увођења санкција против њих.

У Тбилисију је истакнуто да су у складу са одлуком грузијских власти све луке у Абхазији проглашене затвореним, што значи да без сагласности Грузије ниједна компанија или брод било које земље нема право на редован морски саобраћај са абхаским лукама.

Истовремено, после четири експлозије које су се догодиле у недељу и понедељак у Абхазији, власти отцепљене републике затвориле су административну границу са остатком Грузије.

Од данас па до краја туристичке сезоне, границу на реци Ингури моћи ће да пређу само представници међународних мисија акредитованих у Абхазији и уз сагласност Министарства иностраних послова и службе безбедности Абхазије, као и стручњаци који раде на обнови Ингурске хидроелектране.

Савет за безбедност Абхазије одлучио је јуче да граница буде затворена за све цивилне преласке и аутомобилски саобраћај.

Граница између Абхазије и централне Грузије дуга је око 60 километара и на њој има пет прелаза - мостова, са чије се обе стране налазе представници Здружених снага за подршку миру, у граничној Галској области дежурају и представници абхаске полиције, а у Зугдидској и Цаленџихској области грузијска полиција.

У Гагри и Сухумију током протекла два дана ескплодирале су четири направе и повређено је 12 особа.

У непризнатој републици полиција спроводи легитимисање и појачано обезбеђује места на којем се окупља више људи.

Сухуми оптужује грузијске специјалне службе за организовање експлозија у два абхаска града, што Тбилиси одбацује.

Државна безбедност истражује као главну верзију експлозија покушај изазивања дестабилизације стања и пропаст туристичке сезоне у Абхазији.

Од 12 повређених, петоро се још налази у болницама, а једна од рањених је смештена у очну клинику у Сочију.

У Министарству унутрашњих послова агенцији Итар-Тас је саопштено да се инциденти нису одразили на смањење броја туриста и да "организатори нису постигли свој циљ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи