Асанж ће у затвору сачекати одлуку о изручењу САД

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж остаће иза решетака британског затвора и пошто му истекне готово једногодишњи притвор.

И када истекне временски период за који му је притвор одређен Асанж ће остати иза решетака затвора "Белмарш" због његове "историје бежања", пише Гардијан.

Асанжу је претходно одређен притвор у трајању од 50 недеља пошто је се није појавио на суду сакривши се у еквадорску амбасаду.

Оснивач Викиликса је требало да изађе из притвора 22. септембра, али му је речено да ће бити задржан у затвору због "суштинских основа да би могао да опет могао да избeгне да се појави пред судом".

У разговору путем видео-линка окружни судија Ванеса Барицер рекла је Асанжу да ће од статуса затвореника прећи у статус особе којој прети изручење, наводи британски лист.

"Стога сам вашем адвокату дала прилику да поденесе захтев за одређивање кауције, али је она је то одбила. То и не чуди, будући на вашу историју избегавања да се појавите пред судом", додала је Барицерова.

На питање да ли разуме ово што му је рекла, Асанж је одговорио: "Не баш. Сигуран сам да ће ми адвокати објаснити".

Следеће саслушање одређено је за 11 октобар, а коначна одлука о изручењу САД очекује се фебруару следеће године.

Асанж се суочава са америчком оптужницом у 18 тачака која укључује Акт о шпијунажи. Пропис стар 102 године забрањује објављивање државних тајни, потпуно занемарујући Први амандман Устава САД о слободи говора.

Упућени сматрају да тај закон не би прошао амерички Уставни суд уколико опет буде употребљен.  

Викиликс је објавио комуникацију војске САД у вези са сукобима у Авганистану и Ираку као и велики број дипломатских депеша. 

Асанж је 2012. године добио је азил Еквадора и ушао амбасаду те земље у Лондону, како би избегаo изручење Шведској где је требало да се суочи са оптужбама за силовање. 

У амбасади је провео провео скоро седам година. Ухапшен је пошто му је Еквадор ускратио статус азиланта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво