Обустављена истрага против Бабиша

Прашки државни тужилац Мартин Еразим обуставио је четворогодишњу истрагу о наводној превари везаној за субвенције ЕУ од стране премијера земље Андреја Бабиша и чланова његове породице.

Опозициони политичари су изјавили да поштују одлуку, али да очекују да буде потпуно оправдана, пренео је Међународни радио Праг.

Андреј Бабиш је био осумњичен да је илегално стекао субвенције ЕУ у износу од два милиона евра променом статуса фарме "Родино гнездо" и конференцијског центра.

Субвенције су биле намењене подршци малим и средњим предузећима, док је фарма "Родино гнездо" билла део мултимилијардерског пословног царства Агроферт Андреја Бабиша.

Прашки државни тужилац Мартин Еразим оправдао је одлуку о обустави истраге рекавши да је у време када је примио субвенцију "Родино гнездо" испуњавало одговарајуће услове за субвенцију.

Овиме је потврђена ранија одлука на нижој инстанци коју је донео државни тужилац Јарослав Шарох, који је предложио да се обустави истрага пре две седмице.

Одлуку и даље може да поништи врховни државни тужилац Павел Земан.

Премијер Бабиш, други најбогатији тајкун у Чешкој, наводно је злоупотребио европске фондове када је будућу фарму "Родино гнездо" 2007. године формално издвојио из свог концерна "Агроферт", како би фарма добила дотације за мала предузећа, што у склопу његовог агро и хемијског концерна не би могла.

После контролног периода од пет година фарму је вратио у "Агроферт".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара