Какве промене доноси нова подела улога у Европској комисији

Коначно су позната имена нових европских комесара. Новоименована председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је у Бриселу састав и организацију нове Комисије која би петогодишњи мандат требало да преузме 1. новембра. Какве промене доноси нови састав ЕК и шта то значи за Србију?

Мађарски комесар Ласло Трочањи требало би да преузме ресор за проширење и суседство, уместо досадашњег комесара Јоханеса Хана.

Трочањи је предложен за новог комесара као неко ко је искусан дипломата. Био је мађарски амбасадор у Лондону, Бриселу и Паризу. Био је пет година и министар правде у Мађарској, а предводио је листу владајуће партије у Мађарској премијера Виктора Орбана на последњим европским изборима и тренутно је европски посланик.

Дакле, он је неко за кога би се рекло да има потребне квалификације и искуство за овај посао, истиче дописник РТС-а из Брисела.

Мађарска је међу најгласијим заговорницима пријема земаља Западног Балкана у Европску унију, посебно може се рећи када је у питању Србија.

Представници Мађарске јавно и на састанцима у Европској унији залагали су се за много бржи пут приступања него што је тренутно случај.

Са друге стране, посматрачи у Бриселу указују на чињеницу да је Мађарска земља која је често имала сасвим раличите или супротне позиције у односу на Брисел и неке друге важне земље чланице у питањима као што су – владавина права или миграциона политика, као и односи са Русијом.

Сада је изазов за предложеног комесара да покаже да може да направи некакав баланс између тих различитих позиција и то је један од изазова за предстојеће саслушање у Европском парламенту где би Трочањи требало да добије зелено светло да би могао да преузме дужност новог комесара.

Када се погледају предложена имена других комесара и њихове биографије на први поглед види се да је Урсула фон дер Лајен успела у ономе што је обећала, а то је да ће бити потпуно родно равноправна Европска комисија – 13 комесара су жене од укупно 27.

Врло је разнолики састав и рекло би се да ће у новој Европској комисији акценат када је реч о политици бити више на стварима као што су екологија, борба протов климатских промена, према ономе што се зове сувереност Европе – позиционирање у односу на Кину и САД у стварима као што су одбрана и економија, истиче дописник РТС-а.

Има осам потпредседника ЕК од којих су два са врло великим овлашћењима и имају више моћи него неки други – Маргарет Вестагер из Данске и Франц Тимерманс из Холандије.

Рекло би се да постоји мало конфузије или какофоније када је реч о томе како су подељена овлашћења. Има неких ресора потпредседничких за које се не зна тачно на први поглед чиме се баве – рецимо демократија и демографија која је додељена порпедседници Европске комисије из Хрватске Дубравки Шујици или ресор који се односи на заштиту европског начина живота који је припао Грчкој и већ су стигле неке критике на овако дат назив тог ресора када се чуло да ће се он бавити миграцијама.

У сваком случају, за сваког комесара појединачно крајем спетембра и почетком октобра зелено светло треба да стигне из Европског парламента да би Европска комисија 1. новембра преузела дужност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво