Осамнаеста годишњица терористичког напада на куле "близнакиње" и Пентагон

Америка обележава 18. годишњицу терористичких напада на куле "близнакиње" у Њујорку и Пентагон. У знак сећања на скоро 3.000 жртава на месту где је саграђен меморијални центар биће прочитана њихова имена. Одговорност за терористички напад преузела је Ал Каида, а америчке снаге убиле су њеног лидера Осаму бин Ладена у у Пакистану 2011. године.

Самоубилачки напад терориста трајао је 51 минут. Тог јутра, 19 припадника Ал Каиде су отели четири авиона, пуна путника и горива.

Прва летилица ударила је у 8 сати и 46 минута у једну од кула "близнакиња" Светског трговинског центра. Седамнаест минута касније други авион се зарио у други небодер.

Зграду Пентагона у Вашингтону, у 9 сати и 37 минута, ударио је трећи авион. Четврти се, под неразјашњеним околностима, срушио у Пенсилванији. Претпоставља се да је његов циљ била или Бела кућа или једна нуклеарна електрана.

На данашњи дан, пре 18 година, погинуло је око три хиљаде људи из 90 земаља. 

Уочи обележавања 18. годишњице напада, Сједињене Америчке Државе саопштиле су да уводе санкције великом броју група које сматрају терористичким и њиховим присталицама, међу којим су палестинска група Хамас и иранска Револуционарна гарда. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво