Запалила се Иранка која је хтела да гледа фудбалски меч

Иранка Сахар Ходајари (29), притворена због тога што је покушала да уђе на фудбалски стадион како би гледала утакмицу, преминула је након што се запалила, сазнавши да би могла да проведе шест месеци у затвору, објавиле су иранске новинске агенције.

Ходајари је шокирала иранске званичнике и јавност и покренула лавину на друштвеним мрежама у Ирану, пренео је АП.

Ово се догодило у тренутку док ФИФА сарађује са иранским властима на превазилажењу забране женама да уђу на стадионе и гледају утакмице, забране која важи од Исламске револуције 1979. године.

ФИФА жели да се то питање реши пре 10. октобра када је Иран, првопласирани тим у Азији, домаћин своје прве квалификације за Светски куп против Камбоџе.

Ходајари је преминула јуче у болници у Техерану након што је задобила опекотине на 90 одсто тела.

Она је била на респиратору од када се полила бензином испред техеранског суда Ерсхад 2. септембра, наводи ирански веб сајт Рокна, који објављује вести са дозволом владе.

Како је рекао њен отац, она је то учинила када је сазнала да би могао да јој суди Револуционарни суд у Ирану и да би могла да добије затворску казну од шест месеци.

У марту, Ходајари је покушала да се ушуња на техерански стадион Азади како би гледала свој омиљени тим Естегхлал против тима Уједињених Арапских Емирата Ал Аин.

Она се прерушила у мушкарца носечи плаву перику и дуги капут због чега је стекла надимак "Плава девојка".

Међутим, полиција ју је ухапсила и притворила.

У затвору је провела три ноћи пре него што је пуштена на слободу до почетка судског поступка.

Наводно, вратила се у суд како би преузела свој заплењени мобилни телефон и чула да би могла да добије затворску казну.

Вест о њеној смрти се проћула широм Ирана, а поћаст јој је одата хаштагом "Плава девојка".

Бивши фудбалер Бајерна из Минхена Али Карими, који је одиграо 127 утакмица за репрезентацију Ирана и заговорник је укидања забране женама да иду на стадион, позвао је Иранце да бојкотују одласке на фудбалске стадионе, у знак протеста због смрти Ходајаријеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво