Раскол због Брегзита прелио се на улице, Џонсона напустила још једна министарка

Полиција је ухапсила 16 особа након сукоба на тргу код парламента у Лондону. Нереде је изазвало око 200 фудбалских навијача и десничара - присталица Брегзита који су се сукобили са противницима изласка земље из ЕУ. Истовремено, премијер Борис Џонсон има нове проблеме. Министарка за рад и пензије Амбер Руд поднела је оставку и напустила Конзервативну странку.

У Лондону, испред Вестминстерског здања, окршај противника Брегзита и присталица останка Британије у Унији. Двеста фудбалских навијача и десничара изазвало је тај сукоб, интервенисала је полиција и ухапсила 16 особа.

У међувремену, премијер Борис Џонсон остао је без министарке за рад и пензије Амбер Руд. Она сматра да Брегзит по сваку цену не треба да буде главни циљ власти и додаје да не може да поднесе даљи останак у влади и странци док су умерени Конзервативци отерани.

Рудова је отпуштање 21 посланика Конзервативне партије назвала нападом на пристојност и демократију.

Влада је саопштила да је разочарана оставком талентоване министарке. Пре неколико дана и брат премијера Џо Џонсон напустио је владу и место посланика рекавши да је време да се крене напред.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин је за сазивање ванредних избора, али само ако буде апсолутно јасно да Британија неће изаћи из Уније без споразума.

"Закон који је прошао у Горњем дому парламента захтева од премијера да тражи продужење рока како би се избегао крах 31. октобра. Налазимо се у веома чудној ситуацији када премијер Џонсон каже да је изнад закона. Само ако буде Брегзита са споразумом, можемо имати изборе, народ би требало да одлучи кога жели за посланике и у влади", каже Џереми Корбин.

Очигледно је да премијер Џонсон мора да пронађе другачији приступ и разреши хаотичну ситуацију која је настала, сматрају аналитичари.

"Чини се да је британски парламент добио ову битку и спречио Брегзит без договора 31. октобра. Али није одговорено на основно питање, а то је који ће од три исхода бити: може се изаћи из Уније са споразумом, без њега, и британска влада може цео процеса да заустави. Садашња ситуација само одлаже тренутак када ће одлука морати да се донесе", каже Лариса Брунер, политичка аналитичарка из Европског центра за политику.

Премијер Борис Џонсон је упозорио да би могао завршити у затвору ако би игнорисао нови закон којим се спречава излазак земље из Уније без договора. Сутра ће понудити лидеру Лабуриста последњу шансу да пристане на одржавање ванредних избора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије