Преминуо Роберт Мугабе

Први председник Зимбабвеа, након стицања независности, Роберт Мугабе преминуо је у 95. години.

Роберт Мугабе преминуо је после вишегодишње болести, потврдила је породица за Би-Би-Си.

Вест о смрти првог председника Зимбабвеа откако је та земља стекла независност потврдио је и његов наследник, актуелни председник Емерсон Мнангагва, који га је назвао "иконом ослобођења.

"С највећом тугом објављујем да је преминуо један од оца оснивача Зимбабвеа и бивши председник, Роберт Мугабе", навео је Мнангагва, а преноси Ројтерс.

Бивши председник Зимбабвеа преминуо је у Сингапуру, где је протеклих година често одлазио на здравствено лечење, преноси Ројтерс позивајући се на неименовани извор упознат са случајем.

У новембру, Мнангагва је рекао да Мугабе не може више да хода, када је примљен у болницу у Сингапуру, али није прецизирао какву терапију он добија.

Званичници Зимбабвеа чешто су говорили да се Мугабе лечи од катаракте и негирали писања медија да је у питању рак простате.

Мугабе је био вођа покрета за ослобођење Зимбабвеа од владавине белачке мањине.

На челу Зимбабвеа готово четири деценије

Мугабе, који је владао том јужноафричком земљом скоро четири деценије од стицања независности од Британије 1980, био је приморан да поднесе оставку у новембру 2017. године после војног пуча.

Пад Мугабеа у последњим годинама на месту шефа државе делимично је повезан са политичким амбицијама његове супруге Грејс, чија је владајућа фракција партије на крају изгубила у борби за власт са присталицама Мнангагвеа, који је био близак с војском, наводи АП.

Почетак Мугабеове владавине пратиле су похвале због тога што је омогућио бољи приступ здравству и образовању за већину становника земље, додаје Би-Би-Си.

Међутим, касније је често, и у својој земљи и у иностранству, критикован због злоупотребе положаја и корупције.

Последње године његове владавине обележио је финансијски колапс, насилно застрашивање и бурне унутрашње борбе за власт, преноси Гардијан.

Супарништво је окончано када је Мнангагва преузео власт након војног пуча.

Мугабе је премијер постао 1980. године, након што је победио на првим изборима који су одржани у независном Зимбабвеу.

Седам година касније је укинуо функцију премијера и постао председник.

У затвору је провео више од десет година због критиковања владе Родезије 1964. године – без суђења.

Док је био у затвору, 1973. године био је изабран за председника Афричког националног савеза Зимбабвеа. Био је и један од оснивача овог савеза.

Након пуштања на слободу, организовао је герилске нападе у Родезији.

Његова вештина током преговора довела је до политичког споразума о окончању кризе и до проглашења независне Републике Зимбабве.

Мугабе је рођен 21. фебруара 1924. године у Родезији, непризнатој држави која је обухватала територију данашњег Зимбабвеа. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи