Дом лордова спреман да прихвати закон против Брегзита без договора

Закон којим се блокира Брегзит без договора, који су јуче усвојили посланици у Доњем дому Британског парламента, требало би без проблема да прође и у Дому лордова, саопштено је у Лондону После расправе у Дому лордова, предложени текст требало би да добије краљичино одобрење и тако званично буде проглашен законом.

У Дому лордова, горњем дому Британског парламента, постигнут је договор да се омогући усвајање закона којим се блокира Брегзит без договора, који је јуче изгласан у Доњем дому.

Лидер конзервативаца у горњем дому, лорд Ештон од Хајда, саопштио је касно ноћас да ће све фазе кроз које закон мора да прође бити завршене до петка у 17 часова.

Тиме је стављена тачка на спекулације да ће заговорници Брегзита у Дому лордoва одуговлачити и опструирати расправу.

Наиме, британски посланици нашли су се у својеврсном "цајтноту" с обзиром на то да следеће недеље ступа на снагу одлука о привременој суспензији парламента. Одлуку је, на предлог премијера Бориса Џонсона, донела краљица Елизабета Друга.

Доњи дом састаће се поново у понедељак, када ће размотрити амандмане које предложи Дом лордова. После тога, закон ће бити спреман за краљичино одобрење.

Посланици су јуче са 327 гласова "за" и 299 "против" гласали за закон који премијера Џонсона обавезује да од ЕУ затражи продужење рока за Брегзит до 31. јануара 2020. године, осим ако парламент не одобри нови споразум или ако до 19. октобра не гласа за излазак без договора с Унијом. 

Џонсон је узвратио захтевом да се гласа о предлогу да 15. октобра буду одржани ванредни парламентарни избори. 

Међутим, тај предлог није усвојен, с обзиром на то да је било потребно да за њега гласа две трећине посланика.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи