Британија, офанзива побуњеника у бици за Брегзит

У Лондону је у току побуна посланика опозиције и дела Конзервативне странке против тврдог Брегзита. Двадесетак торијеваца са опозицијом покушава да усвајањем закона по хитном поступку спречи излазак земље из Европске уније 31. октобра. Премијер Борис Џонсон могао би да распише изборе већ за октобар.

Битка за Брегзит води се оштро у овом тренутку у Британском парламенту који се вратио са летњег одмора и одмах саслушао како извештај шефа дипломатије Доминика Раба, тако и извештај премијера Бориса Џонсона о недавном Самиту Г7 у Бијарицу.

А затим је почела права битка. Наиме, по хитном поступку у распоред је унет нацрт закона којим посланици покушавају да спрече Владу да без договора 31. октобра напусти Европску унију. Дакле, по нацрту закона уколико договора не буде, Британија би морала да затражи продужење преговора и рока за излазак до 31. јануара.

Борис Џонсон је у јучерашњем говору одбацио овакву могућност. Његова размена речи била је изузетно оштра са лидером опозиције данас у Доњем дому Парламента.

"То је закон о предаји који је припремио Џереми Корбин. Неће бити више бесмислених продужења рока", поручио је Џонсон.

"Влада нема морала, нема мандат, а од данас ни већину", истиче Џереми Корбин, лидер Лабуристичке партије.

Тиме алудира на двадесетак побуњених посланика Конзервативне странке који би, када се по хитном поступку буде гласало о овом закону, највероватније требало да стану на страну опозиције.

У том случају могли би да изгубе своје посланичке мандате, а како аналитичари у Лондону наглашавају, највероватнија опција је да би премијер Борис Џонсон по хитном поступку сазвао опште, ванредне изборе за 14. октобар.

Није извесно ко би могао да победи на тим изборима. Након гласања знаће се каква је даља судбина Бргезита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи