"Доријан" прерастао у ураган, иде ка САД брзином од 137 километара на сат

Флорида се припрема за долазак урагана "доријан". Прогнозе су да ће ојачати током викенда у четврту категорију, са ударима ветра од преко 200 километара на сат. У свих 67 округа америчке савезне државе Флориде проглашено је ванредно стање.

Упозорења стижу са свих страна. Званичници и стручњаци страхују да би "доријан" могао да постане најјачи у историји Сједињених Америчких Дражава. Сврстан је у четврту од пет категорија, што значи да може да причини велику штету. Становништву најјужније америчке државе саветује се да буду опрезни и поштују све препоруке власти.

"Немојте чекати да не буде прекасно. Чак и да вас ураган не захвати, боље је спречити него лечити. Ако сте у области која је на удару, будите спремни да ће нестати струје. Апелујем на грађане да направе залихе хране и воде за седам дана", поручио је Рон Десантис, гувернер Флориде.

Национални центар за урагане је саопштио да се "доријан" креће изнад Атлантика, а прате га ветрови јачине до 137 километара на сат. 

Иако су навикли да живе са ураганима, грађани Флориде послушали су савет. Продавнице су готово празне, на бензинским пумпама су редови, неки одлазе у сигурније крајеве у унутрашњост земље.

"Kупујемо много воде, вино, нешто за сендвиче. Не бојим се, ово је јужна Флорида, стално имамо урагане", наводи становник Флориде.

Преживела сам ураган "ендрју", "вилму", "ирму", не желим да осетим и овај.

Процене су да ће се ураган обрушити на Флориду у недељу касно увече.

Флорида спремна за ураган

Председник Доналд Трамп задовољан је што су све службе потпуно спремне и обећава помоћ угроженима.

"Видећемо шта ће се десити. Чекамо. Готово је сигурно да ће ураган погодити сам центар и то није добро. Али, ми смо спремни и надамо се да ћемо имати среће", наводи Трамп.

Урагани највиших категорија у Сједињеним Америчклим Државама односе бројне људске жртве и праве огромну материјалну штету.

Доналд Трамп је пре две године разбеснео јавност због начина којим држава третира урагане и због односа према жртвама, поготово у Порторику, где је тада страдало 3.000 људи. Овог пута је због урагана отказао посету Пољској, и неће присуствовати обележавању 80-годишњице почетка Другог светског рата.

"Доријан" је померио и концерт легендарних Ролингстонса у Мајамију, свирају вечерас, а не сутра како је било планирано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво