"Бука и бес" због суспензије Британског парламента – најаве протеста и подношење тужби

Бурне реакције британске опозиције и истакнутих личности на одлуку краљице Елизабете Друге да одобри суспензију парламента. Од оцена да је реч о државном удару до подношења тужбе.

Британска краљица Елизабета Друга одобрила је план премијера Бориса Џонсона да суспендује рад парламента на месец дана, чиме се посланицима скраћује време да блокирају Брегзит без споразума.

Критичари и опозиција то виде као противуставан потез и покушај државног удара, а најављени су и протести.

Суспензија парламента у периоду између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра, значи да посланици вероватно неће моћи да изгласају ниједан закон који би могао премијера да спречи у намери да изведе Велику Британију из Европске Уније без договора 31. октобра.

Упркос томе што је Џонсон раније одбијао да искључи могућност повлачења таквог потеза, тренутак у којем је објављена одлука изненадио је посланике, од којих су многи на одмору, пише Асошијетед прес

Многи су били гневни, а више истакнутих јавних личности, укључујући бившег премијера Џона Мејџора, већ је запретило да ће тражити од суда да заустави суспензију.

Портпаролка Шкотске националистичке странке (СНП) Џоана Чери већ је поднела тужбу шкотском суду.

Премијерка Шкотске Никола Старџен рекла је да посланици морају да се окупе и зауставе план Владе следеће недеље, или ће "данашњи дан ући у историју као мрачан за британску демократију", преноси Би-Би-Си.

Председавајући Доњег дома парламента Џон Беркоу каже да је захтев за суспензијом "противуставан", а потез владе оцењује као "претњу за демократију" у Британији.

"Како год да је упаковано, очигледно је да је сврха (суспендовања парламента) да се заустави дебата (посланика) о Брегзиту, а њихова дужност је да обликују курс земље. То би била увреда за демократске процесе и права парламентараца као изабраних народних представника", навео је Беркоу.

Лидер лабуриста Џереми Корбин истакао је да је "запањен безобзирношћу Џонсонове владе која говори о суверенитету, а сада тражи суспензију парламента како би избегла проматрање њиховог безобзирног Брегзита без договора".

Британски законодавци ће вероватно гласати о плановима Бориса Џонсона 21. и 22. октобра.

Да ће краљица одобрити Џонсонов предлог о суспензији парламента, за познаваоце прилика је било очекивано. Наиме, она не може да одбије захтев премијера јер има мало маневарског простора када је реч о политичким одлукама.

Суспензија парламента није исто што и распуштање што се догађа пред изборе. Процедура суспензије парламента није непозната у британској демократији. Има и свој термин –пророгација и њу одобрава краљица.

Последњи пут кад се нешто слично догодило било је, како пише Би-Би-Си, 1948. године. Тада је краљ такође суспендовао парламент на захтев владе, како би заобишао отпор Дома лордова у вези са законом о парламенту.

Ту је и још један проблем – влада без парламента не би могла да доноси законе којима би се ублажиле штетне последице Брегзита без договора.

С друге стране, присталице Џонсона тврде да је ово једини начин да се воља народа, изражена на референдуму 2016, заиста испоштује и да Велика Британија изађе из Европске уније до 31. октобра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара