Британска влада ће тражити од краљице да суспендује Парламент

Влада Велике Британије ће од краљице затражити да суспендује Парламент неколико дана након што се посланици врате на посао и само неколико недеља пре истека рока за Брегзит, преноси Би-Би-Си.

То значи да британски посланици вероватно неће имати времена да усвоје било какав закон који би могао да спречи премијера да "извуче" Велику Британију из ЕУ без споразума 31. октобра, пише Би-Би-Си.

Идеја о гашењу парламента, позната као пророгација, изазвала је доста контроверзи, а критичари су рекли да ће тако посланици бити спречени да обављају своју демократску улогу у процесу Брегзита.

Британски премијер Борис Џонсон ће свој нови законодавни план објавити 14. октобра, а ефективно ће затворити парламент половином септембра и тиме смањити период у којем би законодавци могли да покушају да блокирају Брегзит без договора, што ће бити његов најхрабрији потез до сада у намери да извуче Британију из ЕУ.

Би-Би-Си наводи да је само мали број министара владе знао за план и да ће то довести до великог сукоба.

Велика Британија треба да напусти ЕУ 31. октобра, са или без договора.

Премијер Борис Џонсон тврди да жели да напусти ЕУ споразумно, али је спреман да оде и без договора радије него да пропусти рок.

Та позиција је подстакла бројне опозиционе посланике да се окупе како би покушали да блокирају евентуални договор, а у уторак су најавили да намеравају да искористе парламентарни процес у томе.

Али ако парламент буде суспендован 10. септембра, имаће само неколико дана наредне недеље за свој план.

Британски законодавци ће вероватно гласати о плановима премијера 21. и 22. октобра, рекао је Џонсон у среду, постављајући основ за обрачун између Парламента и премијера због његових планова за Брегзит, преноси Ројтерс.

Џонсон је негирао изјаве посланика који га критикују да је покушао да их изостави из расправе о Брегзиту скраћујући време током којег ће Парламент моћи да заседа до 31. октобра, односно до рока за Брегзит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара