Сусрет Г-7 у Француској, свако брине своjу бригу

Другог дана самита у Бијарицу, лидери Групе седам најразвијенијих земаља света наставили су разговоре о горућим светским темама – од трговинских баријера, Брегзита и Северне Кореје до иранског нуклеарног програма.

Од оснивања Групе седам, пре 44 године, листа светских проблема никада није била дужа, а шансе за договор мање, сагласни су светски аналитичари. Све очи упрте су не у домаћина, већ у звезду самита - америчког председника Трампа.

Демантујући тврдње да се не слаже добро са колегама из Групе седам, радни доручак провео је с новим британским премијером, обећавши му велики трговински споразум, након Брегзита.

"Њему не треба савет. Он је прави човек за тај посао. То одавно говорим. То не чини срећним његове претходнике. Прави човек на правом месту", рекао је Трамп.

Не искључује могућност да идуће године, као домаћин самита, у Сједињене Државе позове руског председника Владимира Путина.

"Разговарали смо о томе. Имали смо врло добру и жустру расправу о Русији и председнику Путину. Свакако да је то могуће, видећемо", неодређен је амерички председник.

Жали, каже, што није увео још веће тарифе Кини. Након претњи да ће увести царине на француско вино, као одмазду за опорезивање америчких технолошких компанија, Макрон је уверио Трампа да неће предузимати никакве акције док се не постигне глобални договор.

Око Ирана ипак нема сагласности да се Француској да мандат за преговоре с Техераном. Трамп није желео да коментарише ни изненадни долазак иранског шефа дипломатије у Бијариц.

"Ниједна чланица Г-7 не жели да се Иран домогне нуклеарног оружја. Сви смо посвећени стабилности и миру у региону и зато не желимо било какву акцију која би могла да изазове штету", поручује Макрон.

Нема напретка ни у преговорима о Брегзиту. Британски премијер наговештава да ће, уколико напусти Унију без договора, Бриселу уплатити знатно мању суму од уговорених 39 милијарди фунти.

"Верујем да постоји могућност за договор. Биће неизвесно, али је важно да будемо спремни за излазак без споразума. Ако се то догоди, онда ћемо од 39 милијарди имати значајну суму за подршку нашим фармерима, пољопривреди и инвестицијама, како би били спремни за период после Брегзита", навео је Џонсон.

Јапанског премијера, пак, брине понашање Северне Кореје, која не одустаје од тестова ракета кратког домета.

"Поновним лансирањем балистичких пројектила, Северна Кореја јасно је прекршила резолуцију Савета безбедности. То је за жаљење", рекао је Шинзо Абе.

Доналд Трамп разуме, каже, како се осећа премијер Јапана али додаје да има поверења у Ким Џонг Уна кога, додаје, "познаје врло добро".

"Верујем да ће на крају урадити праву ствар", додао је Трамп.

Самит Г-7 прате и протести. У притвору је 68 особа, које су демонстрирале близу Бијарица. 

"Портрети су ту да покажу да је председник Макрон у рукама народа. Он то понекад заборави. Ми смо тај народ", поручују демонстранти.

Далеко од протеста, али и округлог стола светских лидера, прве даме посетиле су село Еспелет, дом чувених црвених паприка, где су пробале локалне специјалитете и баскијску сангрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво