Шта знамо о новом Кимовом "моћном оружју"

Ким Џонг Ун је надгледао тест "новог великог вишеструког ракетног лансера". Севернокорејски медији наводе да је лансирање било успешно и да је реч о "заиста моћном оружју".

Фотографије које су објавили државни медији показују ракете које се лансирају из великих цеви, које су монтиране на возило са осам точкова.

Јужна Кореја је саопштила да је Северна Кореја испалила два балистичка пројектила, највероватније кратког домета, на источној обали. Према тим изворима, ракете су летеле око 380 километара у даљину и око 97 километара у висину.

То је био седми познати ракетни тест Пјонгјанга овог месеца.

Аналитичари наводе да је највероватније реч о последњем од четири нова ракетна система која је Пјонгјанг представио након разговора о денуклеаризацији који су одржани у фебруару ове године.

Тада су се састали севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и амерички председник Доналд Трамп у Вијетнаму.

Званичници у Пјонгјангу су рекли да Северна Кореја мора да развија ново стратешко оружје да би могла да се супротстави свакој војној претњи и притиску непријатељских сила.

"Непријатељске силе" је највероватније термин којим су означене САД и Јужна Кореја, земље које су недавно одржале заједничку војну вежбу.

Северна Кореја је те маневре оценила као пробу за инвазију.

Ким је такође тврдио да млади научници из области одбране у његовој земљи представљају "непроцењиво благо" који се не могу заменити ни за шта. 

Коментатори наводе да Пјонгјанг изводи тестове новог наоружања да би побољшао своју позицију пред нове преговоре са САД о нуклеарном програму.

Ким и Трамп срели су се и на граници две Кореје у јуну ове године када су се договорили да наставе са разговорима.

Трамп је, по многима, неочекивано благо реаговао на најновију ракетну пробу Северне Кореје речима да Ким Џонг Ун воли да тестира ракете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво