Џонсон упозорио Туска због Брегзитa

Премијер Британије Борис Џонсон упозорио је председника Европског савета Доналда Туска да ће, уколико ЕУ не буде вољна да промени услове споразума о Брегзиту, постати познат као "Господин без договора", како га је Туск раније данас назвао.

"Желим да кажем нашим пријатељима из ЕУ да, уколико не желе хаотичан Брегзит, онда морамо да се отарасимо бекстопа из споразума. Ако Доналд Туск не жели да будем познат као ''Господин без договора'' онда се надам да ће и о томе размишљати", рекао је Џонсон у Бијарицу где данас почиње самит Г7, преноси Ројтерс.

Председник Европског савета Доналд Туск истакао је раније данас да неће сарађивати са Британијом по питању изласка из Европске уније без договора, додавши да се нада да премијер Британије Борис Џонсон не жели да га историја памти по надимку "Господин без договора".

Туск је новинарима у Бијарицу поручио да је спреман да чује Џонсонове идеје како би се избегао Брегзит без договора.

"Једна ствар о којој нећу да сарађујем је излазак без договора. И даље се надам да премијер Џонсон не жели да га историја упамти као 'Господина без договора'. Вољни смо да чујемо идеје које су реалистичне и прихватљиве свим државама чланицама, укључујући и Републику Ирску, уколико и када влада Велике Британије буде спремна да их предложи", истакао је Туск.

Агенција наводи да ће Брегзит бити једна од тема о којима ће лидери на самиту Г7 разговарати, а коме присуствује и Туск.

Британија би требало да званично, више од три године након референдума, напусти ЕУ 31. октобра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2019, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

Za ucenjivace

Kada neces sto smo se lepo dogovorili, ni ja to necu, sada je moguci dogovor nepovoljniji po tebe.