Самит Г7 – које су теме на столу у Бијарицу

У француском граду Бијарицу одржава се самит Групе 7 најразвијенијих држава света. Очекује се да ће доминирати теме глобалне трговине, иранског нуклеарног програма и климатских промена, посебно због великих пожара у Амазонији. Због америчко-кинеског трговинског рата, пред домаћином, председником Француске Макроном је тежак задатак - постизање реалних резултата на самиту.

Лидери чланица Групе 7 почели су да стижу у Бијариц. Међу чланицама те групе постоје оштре разлике о више глобалних питања што прети да доведе до даљих подела.

Позвани су и лидери држава из Азије, Африке и Латинске Америке да се придруже самиту.

Такве скупове увек прате и протести антиглобалиста. Активисти британске организације ОКСФАМ су демонстрирали тражећи већу заштиту климе, више новца за образовање, праведније пореске системе и већу једнакост међу половима.

Истовремено, контра самит се одржаве у два градића на граници Француске и Шпаније. Окупио је представнике синдиката и левичарских група, а теме су климатске промене и актуелно стање капитализма.

Организатори сматрају да Америка повећава напетости у свету и представља претњу број један.

"Мислим да је модел западних земаља и Јапана већ превазиђен. Желели бисмо да УН буду демократскија платформа где би се окупиле све државе света и то би била позорница за расправу о глобалним темама", каже Кристоф Агултон, организатор контрасамита Групи 7. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво