Топлотни талас у Британији, чак 85 одсто грађана забринуто због климатских промена

Велика Британија стављена је у наранџасто – треће стање приправности због врућина које се очекују током викенда. Најтоплије ће бити на истоку Енглеске где је за понедељак, 26. август, прогнозирано да ће температуре достићи никада до сада у овом периоду забележених 33 степена Целзијуса. И док врућина не попушта, најновије испитивање британског јавног мњења показује да је чак 85 одсто становништва забринуто због климатских промена.

Највиша августовска температура у историји ове земље забележена је пре две године у Линконширу и износила је 28,2 степени Целзијуса.

Метеоролошка статистика у Великој Британији води се од 1841. године. Најтоплији дан у историји Британских острва био је 25. јул ове године када је жижа у термометру у ботаничкој башти у Кембриџу достигла 38,7 степени Целзијуса.

Министарство здравља саветује становништво да не напушта своје домове између 11 и 15 сати у наредна три дана. Грађанима се препоручује да пију што више течности и не отварају прозоре и врата. Старијима се саветује да уопште не излазе на улицу.

И док врућина не попушта, најновије испитивање британског јавног мњења показује да је чак 85 одсто становништва забринуто због климатских промена. То је највећи проценат од 2005. године када је "Ипсос МОРИ" почео да редовно пита грађане за мишљење о промени климе.

У последњих пет година проценат грађана који су "изузетно забринути" због све ектремнијих временских прилика скочио је за 18 на рекордних 52 одсто.

Климатска кретања више брину жене него мушкарце. Ако се гледа целокупно становништво, међу најзабринутијима је 55 процената жена за разлику од 48 одсто мушкараца.

Грађани и даље нису начисто шта изазова нагли пораст температуре. Око четвртина њих сматра да су људске активности узрок број један. Петнеаст одсто верује да је реч о природним процесима, а остатак становништва убеђен је да оба фактора доприносе најтоплијем лету у историји.

Велика Британија је 2008. године преузела обавезу да испуштање штетних гасова у атмосферу смањи за 80 одсто до 2050. године.

У последњим данима свог мандата премијерка Тереза Меј обелоданила је планове да се до тог рока емисија загађивача сведе на нулу. Скоро две трећине Британаца старости између 18 И 34 године сматра да тај рок треба да буде још краћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво