Трка у наоружању, ванредна седница Савета безбедности због америчких ракета

У Савету безбедности је одржана ванредна седница због недавног тестирања америчког конвенционалног крстарећег пројектила у Калифорнији. Москва је упозорила да се свет налази на ивици нове трке у наоружању, док америчка страна тврди да је Русија годинама кршила споразум о нуклеарним снагама средњег домета.

У међувремену, у Москви је заседао Савет за националну безбедност, а седници је председавао председник Владимир Путин, који је издао наређења војсци да припреми мере као одговор на америчко тестирање. 

Путин је на седници казао да Русија не жели да буде увучена у нову трку у наоружању. 

Руски амбасадор је на седници оптужио Америку да планира развој и размештање пројектила средњег домета и рекао да је Москва веома забринута због такве могућности. 

''Да ли схватате да смо због америчких геополитичких амбиција на корак од нове трке у наоружању која се не би могла никако контролисати, да се корак по корак враћамо на ситуацију од пре више деценија када су пројектили са различитих страна били уперени у европске градове? Иако смо веома забринути, чини се да наше америчке колеге нису. Америка је, према речима Доналда Трампа, спремна за ту нову трку јер је кадра да савлада било ког потенцијалног непријатеља'', рекао је Дмитриј Пољански, заменик руског амбасадора у УН. 

Вашингтон упире прст ка Москви. 

"Америка предузима неопходне кораке да би отклонила претњу од пројектила средњег домета које су разместиле Русије и Кина. Москва је годинама кршила споразум који сада више не важи. Русија једина сноси одговорност за крах тог споразума, а Британија и НАТО савезници су потпуно подржали нашу одлуку да иступимо из њега'', истакао је Џонатан Коен, вршилац дужности америчког амбасадора у УН.

Представник Уједињених нација нагласио је да крај тог споразума не би смео водити новој и неконтролисаној трци у развоју пројектила и поновио позив Антонија Гутереса свим државама да избегну негативан развој догађаја. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво