Помпео разговарао са шефом данске дипломатије

Амерички државни секретар Мајк Помпео разговарао је са шефом данске дипломатије и похвалио америчко-данску сарадњу у области безбедности, дан након што је председник Доналд Трамп изненада отказао посету Данској због тога што је одбацила његову идеју о куповини Гренланда.

"Секретар Помпео је телефоном разговарао са данским министром Јепе Кофодом у вези одлагања посете председника Трампа Данској", саопштила је портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус, јавио је Ројтерс.

У саопштењу се додаје да је Помпео изразио уважавање према сарадњи Данске као једној од савезника САД, као и допринос те земље у разматрању заједничких глобалних приоритета у области безбедности.

Помпео и Кофод су такође разговарали о јачању сарадње са Данском, укључујући Гренлад на Арктику.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Кратка памет

Тако пролазе амерички "савезници" или преведено "ко са ђаволом тикве сади". Зарад додворавања Америци, а по директном налогу из Вашингтона, Данска се замерила Немачкој (Италији, Француској, Аустрији..) и упорно блокира изградњу Северног тока 2 из "еколошких" разлога. Вашингтон не тражи партнере него обичне слуге које морају безпоговорно да слушају кад им се нареди и макар шта да им се нареди. Како ће сада Данци да траже подршку од ЕУ или у оквиру НАТО? А Гибралтар је показао САД где име је реално место.

(четвртак, 22. авг 2019, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Nije prvi

Trump nije prvi o ideji da SAD kupi Grönland, to je pokusao ostvariti i americki predsednik Hari Truman 1946. Ponuda je bila 100 miliona $.

(четвртак, 22. авг 2019, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

Nastavlja se epopeja Grenland

Sad prešlo na ešelon 2. Kako god da okreneš, ovima se Grenland osladio i sad više nema mira dok ne razviju svoju zastavu tamo. Milom ili silom.