Меркелова дала Џонсону месец дана да избегне Брегзит без договора

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је британског премијера Бориса Џонсона да у наредних 30 дана изађе са решењем којим би се избегао Брегзит без договора. Меркелова је тако на британског премијера свалила одговорност за спречавање најнеповољније варијанте Брегзита.

Након недеља дипломатских тензија, немачка канцеларка искористила је свој први састанак лицем у лице са британским колегом како би сигнализирала опрезан оптимизам да може да се постигне договор, преноси Гардијан.

Меркелова је тако сугерисала да је решавање питања границе између Северне Ирске и Републике Ирске "замена места која више неће бити потребна", преноси Гардијан.

Претпостављајући да би промене у политичком иступању могле да оду корак напред, Меркелова је навела да би споразум могао трајати две године, "али можда ће се то решење наћи у наредних 30 дана".

Примедбе Ангеле Меркел уследиле су на дан Џонсонове важне посете Берлину и Паризу, његовом првом путовању у иностранство од када је ушао у Даунинг стрит број 10.

Позив на договор немачке канцеларке постављен је насупрот песимизма који се поводом изласка Велике Британије из ЕУ проширио на читаву Унију.

Француски званичници, упозорили су да Париз излазак без договора сада види "најизвеснији исход", а ирски шеф дипломатије је навео да је излазак без договора исход који је сада вероватнији него икад.

Упркос тим упозорењима, Џонсон је желео да искаже спремност за компромис у свом наступу са Меркеловом, рекавши да му је "драго" када чује свог немачког колегу како поставља такав "блистав распоред", и додаје "ми ћемо успети", што је иста фраза коју је Меркелова одлучно користила усред избегличке кризе 2015. године.

Џонсон и Меркелова су се сагласили да је Велика Британија требало да усклади британску жељу да изађу из ЕУ са потребом да се избегне постављање граница између Републике Ирске и Северне Ирске, како стоји у споразуму од петка.

Покушај Меркелове да пружи нови замах преговорима могао би да буде на тесту већ у четвртак, јер се сматра да Џонсонова посета Француској неће донети веће промене.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи