Рјабков о тестирању ракете: САД дуго развијају такве системе

Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков каже да тестирање крстареће ракете, домета забрањеног Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), указује да Вашингтон већ дуго развија такве системе.

"Тешко може бити јасније и експлицитније потврде чињенице да САД развијају такве системе већ дуго, а припреме за одустајање од споразума укључивале су, посебно, релеватно истраживање и развој", рекао је Рјабков за Тас.

Додао је да Русија неће бити увучена у трку у наоружању и поручио да Москва и даље не планира да распореди ракете осим уколико САД то прве не ураде, додаје Ројтерс.

Си-Ен-Ен је синоћ пренео да је америчка војска тестирала конвенционалну крстарећу ракету земља-ваздух. Реч је о тесту који је био забрањен ИНФ-ом, споразумом који је престао да важи.

Како је саопштио Пентагон, ракета је испаљена у недељу са острва Сан Николас у Калифорнији и прецизно је погодила мету после 500 километара лета.

Званичници наводе да ракета служи за ношење конвенционалне, а не нуклеарне бојеве главе.

Сједињене Америчке Државе повукле су се из Споразума о забрани ракета средњег и малог домета са Русијом, након што су годинама оптуживале Москву за његово кршење распоређивањем својих ракета ССЦ-8, које могу да носе нуклеарно пуњење.

Споразум је, после одлуке САД, напустила и Русија.

Тиме је стављена тачка на споразум о контроли наоружања којим је било забрањено развијање ракета земља-ваздух са дометом од 500 до 5.500 километара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво