Премијерка Хонгконга позива опозицију на дијалог, демонстранти одбацују платформу

Огласила се премијерка Хонконга Кери Лам јер је и овог викенда на улицама Хонгконга било неколико стотина хиљада људи. С циљем смиривања протеста који су почели у јуну, позвала је опозицију на дијалог. Демонстранти одбацили платформу премијерке.

Иако је спорни закон о изручењу грађана Хонгконга Кини суспендован, опозиција захтева да се он потпуно одбаци а да лидерка Хонконга поднесе оставку.

Они који су изашли на улице, незадовољни су због закона који би омогућавао изручење политичких неистомишљеника Кини али и полицијом која прекорачује овлашћења. Организатори тврде да је "протестна шетња" привукла више од милион људи.

Премијерка најављује "бољу основу за решавање тешкоћа и брига у друштву".

"Ми ћемо покренути дијалог са људима из свих сфера живота. То је нешто што желимо да урадимо на веома искрен начин. Моји сарадници и ја смо посвећени томе да саслушамо људе што је могуће пре... Када је реч о закону, у више наврата сам поновила да је он мртав. Нема плана да се он оживи, а посебно имајући у виду бригу јавности због тога", рекла је Кери Лам.

Демонстранти одбацили платформу

Организатори протеста у Хонгконгу одбацили су план Кери Лем да успостави платформу за дијалог, оценивши да је реч о замци која има за циљ да доведе до губитка времена.

Вонг Јик-Мо из Грађанског фронта за људска права рекао је да Лем уопште не одговара на захтеве протестног покрета, који укључују "истинску демократију" и независну истрагу о наводној бруталној употреби силе полиције, преноси АП.

"Не верујемо Кери Лем, не верујемо њеним лажима", рекао је он.

Други члан тог фронта Џими Шам поручио је да би Лем требало да дође на протесте ако жели дијалог.

Хонгконг је део Кине по принципу "једна држава, два система". Кина то назива специјалним административним регионом – који ужива аутономију захваљујући којој је постао кључни пословни и медијски центар региона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво