Путин Макрону: Не видим алтернативу разговорима у Нормандијском формату

Руски председник Владимир Путин поручио је свом француском колеги Емануелу Макрону да не види алтернативу преговорима о кризи у Украјини у Нормандијском формату.

Путин који се налази у посети Француској рекао је да му је телефонски разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским дао основ за "опрезни оптимизам", преноси Ројтерс.

Истакао је да верује да било који састанак који је намењен решавању украјинске кризе допринети постизању опипљивих резултата.

Сукоб у источној Украјини од 2014. однео је више од 13.000 живота. Упркос договору о прекиду ватре, бележе се спорадични сукоби.

Путин и Макроном требало би да се дотакну ситуације у Ирану и Сирији, и покушати да побољшају односе Москве и ЕУ. 

Авион са Путином је раније данас слетео је Марсељ, одакле је руски председник пребачен у летњу резиденцију франсуког председника, дворац Форт Брегансон на Азурној обали. 

Макрон је позвао Путина у посету само неколико дана пре почетка самита Г7 у француском граду Бијарицу, којем би требало да присуствује и амерички председник Доналд Трамп.

Руски лист Известија наводи да, када је реч о Украјини, и Москва и Париз схватају да је потребно наставити с применом споразума из Минска.

Француска председава ове године групом седам индустријализованих земаља света, коју чине још Велика Британија, Канада, Немачка, Италија и Јапан, док је Русија избачена из групе због анексије Крима 2014. године.

Асошијетед прес наводи да Макрон планира да исходе сусрета са Путином подели са другим светским лидерима у Бијарцу, у периоду од 24. до 26. августа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи