Обележено 30 година од пада Гвоздене завесе

У мађарском пограничном граду Шопрону, у присуству мађарског премијера Виктора Орбана и немачке канцеларке Ангеле Меркел, обележено је 30 година од пада Гвоздене завесе. У том месту су мађарски граничари пре 30 година први пут дозволили грађанима тадашње Источне Немачке да слободно пређу у Аустрију, на запад Европе. Неколико месеци касније, у новембру 1989. године, пао је и Берлински зид.

Виктор Орбан и Ангела Меркел закопали су актуелне "ратне секире" како би обележили 30. годишњицу тзв. "Паневропског пикника", догађаја на граници Аустрије и Мађарске за који се сматра да је помогао да дође до пада Берлинског зида. 

На церемонији у Шопрону, Орбан и Меркелова су указали на заједничку историју њихових земаља и европске вредности које деле, преноси АП. 

Орбан, један од најжешћих критичара политике канцеларке Меркел о отварању врата Немачке за тражиоце азила током прилива миграната 2015. и 2016. године, похвалио је канцеларку, чија земља има блиске економске односе са Мађарском. 

Меркелова је одговорила тако што се у име своје земље захвалила због чињенице да су 19. августа 1989. мађарски граничари дозволили да око 700 избеглица из источне Немачке пређе границу са западом, чиме су извршили додатни притисак на комунисте у источном Берлину да пусте своје грађане да емигрирају. 

"Ми, Немци, са великом захвалношћу сећамо се доприноса Мађарске у превазилажењу подељене Европе и доприноса Мађарске у остваривању поновног уједињења Немачке", рекла је Меркелова током службе у цркви у Шопрону. 

На питање да прокоментарише одлуку Мађарске да постави ограде дуж своје јужне границе како би спречила мигранте да стигну до ЕУ, иако је Мађарска била та која је помогла да се Гвоздена завеса сруши пре 30 година, Орбан је рекао да су та два поступка потпуно у складу један са другим. 

Тог 19. августа 1989. отворена је граница између Мађарске и Аустрије поводом "Паневропског пикника" и 700 грађана тадашње Немачке Демократске Републике искористило је прилику да оде на запад.

Био је то кључни тренутак који је најавио значајне промене у тада идеолошки подељеној Европи, што је пар месеци касније довело и до пада Берлинског зида, у новембру 1989. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи