Турски војни конвој нападнут у Сирији

Турски конвој оклопних возила са муницијом који је ушао у Сирију, нападнут је на путу ка једном од својих посматрачких пунктова на северозападу те земље, саопштило је турско министарство одбране.

Конвој се кретао ка Хан Шеихуну, последњем упоришту побуњеника, саопштило је министарство спољних послова у Дамаску.

У нападу су погинула три цвиила, а рањено је још 12 особа, преноси Ројтерс.

Турско министарство је навело да напад представља кршење споразума и сарадње Анкаре и Русије, као и да је Москва била унапред обавестена о турском конвоју.

Није јасно да ли су конвој гађали авиони сиријске владе или Русије, али најновија ситуација означава ескалацију тензија у Идлибу где сиријске снаге воде офанзиву на последње упориште побуњеника.

Приватна турска агенција ДХА објавила је да су авиони сиријске владе гађали руту којим се кретао турски војни конвој који је носио оклопна возила и персонал.

Сиријска опсерваторија за људска права навела је да се верује да је ваздушни удар код аутопута којим се кретала турска војска, извела Русија приморавши конвој од 25 турских возила да се заустави.

Дамаск негодовао 

Сиријски државни медији тврде да турске снаге желе да помогну побуњеницима у Хан Шејкуну који се боре против офанзиве сиријске владе, називајући тај чин агресијом, преноси Ројтерс.

Сиријске власти саопштиле су да Сирија најоштрије осуђује потезе Турске и да сматра Анкару "потпуно одговорном за последице овог снажног кршења суверенитета и територијалног интегритета Сирије", пренео је ТАС.

Дамаск наглашава да "овакво непријатељско понашање турског режима" неће утицати на офанзиву сиријске војске у Хан Шеикуну.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво