Дојче веле: Детаљи новог закона о усељавању у Немачку

Штефан Мајер, државни секретар у МУП-у Немачке, ексклузивно за "Дојче веле" говори о детаљима новог закона те како поступати када на снагу ступи нови закон, а још буде на снази такозвано правило за Западни Балкан.

Које су главне особине новог закона о усељавању?

У средишту закона о усељавању стручне радне снаге су стручњаци, односно квалификовани радници из земаља које нису чланице Европске уније. У многим сегментима је приметан мањак стручњака и зато ћемо омогућити усељавање у Немачку ради запошљавања – као и долазак у сврху потраге за радним местом и местом за стручну обуку. Овим законом се по први пут уводи јединствени појам стручњака односно квалификованог радника.

Убудуће се више неће примењивати правило по којем предност при запошљавању имају држављани Немачке или неке друге земље ЕУ. Такође се укида и листа такозваних дефицитарних занимања тако да ће се све групе запослених третирати на исти начин.

Шта значи – квалификовани радник? Коју школску спрему мора имати један такав кандидат?

На првом месту нам је важно да стандарде за стручну квалификацију регулишемо као што смо то већ урадили са дипломама академског образовања. Дакле, према новом закону, свако ко је у својој домовини стекао квалификацију која је равноправна – по стандардима који за ту врсту квалификације важе у Немачкој – може под олакшаним околностима да се усели у Немачку, како би радио или тражио прикладан посао.

Важно нам је добро познавање немачког језика: у неким областима је довољно знати основе језика, за запошљавање је потребан ниво Б1, а за место у образовању Б2.

Када и како ће се проверавати квалификације и знање језика?

Нама је важно да се услови за долазак у Немачку провере пре планираног доласка. То ће се обављати преко дипломатских представништава.

Ту треба напоменути да постоји и могућност доквалификације у Немачкој. Значи – ако неки степен квалификације није довољан за издавање дозволе за усељавање ради запошљавања онда се том кандидату може омогућити да потребну додатну квалификацију стекне и у Немачкој.

Дипломатска представништва су већ сад врло оптерећена. Од увођења посебних правила за земаље Западног Балкана у немачким конзулатима и амбасадама у тим земаљама се на термине чека и дуже од годину дана. Како намеравате да решите овај проблем?

Морам нагласити да правило о запошљавању грађана Западног Балкана нема везе с новим законом о усељавању стручне радне снаге.

Правило о запошљавању грађана Западног Балкана садржи и могућност запошљавања и полуквалификованих и неквалификованих радника. И то је довело до тога да за неквалификоване раднике обрада података траје врло дуго. Не бих рекао да ће у свим представништвима доћи до гужви и застоја, јер се нови закон циљано обраћа само квалификованим радницима.

Али појачане навале на дипломатска представништва наравно нису искључене. Ту ће сигурно доћи до појачања особља. Али то је задатак министарства спољних послова.

Кад смо већ о правилу о запошљавању грађана Западног Балкана – ова мера истиче крајем 2020. Значи, нови закон и ово правило постојаће паралелно најмање годину дана. Које правило ће имати предност?

Правило о Западном Балкану није ничим повезано с новим законом. Још није одлучено да ли ће ово правило бити продужено. Наредних месеци ћемо, и то не само у министарству унутрашњих послова, интензивно да се бавимо питањем, да ли продужити или не.

На неки начин, грађани са Западног Балкана су привилеговани. Ко испуњава услове за усељавање по оба правила може да изабере оно које је за њега повољније. Ако неко не испуњава захтеве за усељавање по новом закон онда за ту особу још увек постоји могућност усељавања у Немачку на основу правила о Западном Балкану.

Овом приликом, међутим, желим да напоменем да је кроз меру о запошљавању грађана Западног Балкана у Немачку дошао велики број полуквалификованих и неквалификованих и највећим делом и старијих радника. То буди бојазни да би Немачка могла бити суочена са додатним оптерећењима повезаним с пензијом ових радника.

Ту долазимо до правила о старијим усељницима које садржи нови закон.

Да, старији од 45 година ће још у својој домовини морати да докажу да су довољно уплаћивали у пензијско осигурање. То је једна могућност. Друга је да на новом радном месту у Немачкој зарађују најмање 3.600 евра бруто.

Позадина ове мере је да се због новог закона о усељавању не деси да старији од 45 година долазе у Немачку и већ после неколико година падну на терет немачког социјалног система. Мислим да је ово правило праведно и оправдано.

А морамо рећи и да постоје изузеци од овог правила – ако постоје посебни локални или економски разлози.

Шта каже нови закон у усељевању када се ради о довођењу породице?

Ту се ништа није променило. Морају бити испуњени услови који важе и данас, а то су – довољно велики простор за становање и могућност материјалног издржавања породице.

На упит Дојче велеа из Министарства унутрашњих послова је објашњено да ће за време преклапања два правила, за стручњаке бити боље да свој процес усељавања обаве путем новог закона, јер он нуди већу правну сигурност. Предност правила о Западном Балкану је да није потребно признање диплома него је за усељавање довољан радни уговор послодавца у Немачкој.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво