Трамп планира продају авиона Ф-16 Тајвану

Америчка влада обавестила је Конгрес да намерава да прода Тајвану борбене ловце Ф-16 у вредности од осам милијарди долара, упркос оштром противљењу Кине.

Како преноси АП, то је крање контроверзна одлука администрације Доналда Трампа, с обзиром на то да се Кина жестоко противи продаји било каквог оружја Тајвану, а поготово борбених авиона новије генерације.

Занимљиво је, како се наводи, и што је то одлучено у тренутку када се трговински преговори са Кином налазе у ћорсокаку и усред велике политичке и друштвене кризе у Хонгконгу, која би могла проузроковати војну интервенцију Пекинга.

Стејт департмент одбио је да коментарише најављену продају, али су чланови Конгреса из обе партије поздравили такву намеру владе.

Елиот Енгел из Демократске партије и републиканац Мајкл Мекол навели су у заједничком саопштењу да се продајом оружја Тајвану "шаље снажна порука о посвећености Америке очувању безбедности и демократије у индо-пацифичком региону".

Поред тога, они истичу да ће се на тај начин "Кина одвратити од претњи америчком стратешком партнеру Тајвану и демократији која је тамо успостављена".

Резерви није имао ни тексашки сенатор Тед Круз, који је изјавио да је сада више него икада од највеће важности да се Тајвану обезбеди помоћ, која му је потребна да би се одбранио од ракета које је кинеска војска усмерила ка острву.

Уколико се Конгрес усагласи са продајом авиона Тајвану, Пентагон би званичну одлуку о томе могао да донесе почетком септембра.

Од 2008. године Америка је Тајвану продала оружје у вредности од 24 милијарде долара, а само у протекла два месеца испоручила му је 108 тенкова Абрамс и 250 ракета Стингер за 2,2 милијарде.

У Трамповом мандату Тајвану је продато оружје у вредности од 4,4 милијарде долара.

Кина је недавно саопштила да ће увести санкције свим компанијама које су укључене у ту трговину, јер на тај начин подривају кинески суверенитет и угрожавају националну безбедност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи