Седница СБ УН о Кашмиру, Индија најављује укидање ограничења

Савет безбедности УН расправља иза затворених врата на захтев Кине и Пакистана о ситуацији у Кашмиру после одлуке Индије да укине специјалан статус делу тог немирног региона под својом контролом.

О ситуацији у Кашмиру амбасадоре су обавестили заменик генералног секретара УН Оскар Фернандес Таранко и војни саветник УН, генерал Карлос Умберто Лоитеј, преноси АП.

Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански изјавио је пред састанак да је Москва забринута због последњих дешавања у Кашмиру, али је додао да је то билатерално питање између Индије и Пакистана, који такође полаже право на ту територију.

Генерални секретар организације "Амнести интернешенел" Куми Наиду навео је у саопштењу да чланови Савета безбедности треба да имају у виду да их мандат обавезује да штите међуанродни мир и безбедност и да треба да траже решење којим би људска права становника Кашмира била стављена у први план. 

У међувремену, стотине људи протестовале су у индијском делу Кашмира. Демонстранти су носили зелене муслиманске заставе и транспаренте с натписом "Зауставите геноцид у Кашмиру. Свете, пробуди се", марширајући улицама Шринагара, главног града дела Кашмира под контролом Индије.

Поједини демонстранти су бацали камење на снаге безбедности, које су одговориле сузавцем.

Индијска влада најавила је раније данас да ће наредних дана укинути ограничења слободе кретања и комуникације у Кашмиру, где су овог месеца прекинуте телефонске и интернет везе.

Њу Делхи је укинуо специјални статус делу Кашмира који контролише укинувши члан 340 индијског устава који је том региону гарантовао аутономију у свим питањима осим спољне политике, одбране и комуникација.

Кашмир се налази на тромеђи између Индије, Пакистана и Кине, а свака од те три државе има контролу над поједним делом те немирне области.

Након што је Индија добила независност од Велике Британије 1947. године, а под притиском Муслиманске лиге, одлучено је да буду створене две земље: Индија и Пакистан.

Наредне године је дошло до првог од два рата између две земље око контроле над Кашмиром.

Рат је завршен поделом тог региона, иако обе стране полажу право на његову целу територију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара