"Проблематичне" конгресменке не могу да уђу у Израел, Нетанјаху објаснио зашто

Рашида Тлаиб и Илхан Омар, "проблематичне" демократске конгресменке САД не смеју да посете Израел, одлучиле су власти у Тел Авиву. Доналд Трамп поздравља одлуку, док демократе жестоко негодују. Нетанјаху образлаже одлуку.

Одлуку о забрани уласка у Израел обазложио је у саопштењу израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Навео је да "ниједна држава на свету не поштује САД и Конгрес више од Израела" и да је та земља отворена за све посетиоце и критику, али са "једним изузетком".

"Закон у Израелу забрањује улаз људима који позивају на бојкот Израела и раде на том бојкоту, будући да је правило и у другим демократијама да се спречи улазак људи који би могли да нашкоде држави", указао је Нетанјаху.

Истакао је да су у Конгресу Тлаибова и Омарова водећи активисти у том бојкоту.

"Примили смо њихов план посете пре само неколико дана и било је јасно да планирају пут чија је једина сврха подршка бојкоту и урушавању израелског легитимитета. Тако, на пример, оне су навеле за дестинацију 'Палестина', а не 'Израел'", навео је Нетанјаху и додао да оне нису тражиле да се састану ни са једним израелским званичником.

Трамп је поздравио одлуку Израела наводећи да су Омарова и Тлаибова лице Демократске партије која мрзи Израел.

Њих две су, иначе, подржале пропалестински покрет "Бојкот, диверзија, санкције". Планирале су да обиђу Западну обалу и источни Јерусалим.

Овај потез израелских власти наишао је на критике демократa у САД. Сенатор Чак Шумер је на Твитеру написао да је забрана конгресменкама показатељ слабости, а не снаге.

"То ће само угрозити америчко-израелске односе и подршку Израелу у Америци", написао је Шумер.

Овим поводом огласио се и амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридмен, истакавши да конгресменке нису планирале "балансирану" посету.

Рашида Тлаиб и Илхана Омар део су "проблематичне" четворке конгресменки имигрантског порекла. Оне од прошле године воде жестоке вербалне сукобе са председником САД Доналдом Трампом који их, због жеље да уздрмају естаблишмент у Вашингтону, назива непријатељима Америке.

Тлаибова и Омарова су велике критичарке политике САД према палестинском питању и утицају израелског лобија у Вашингтону. Илхан Омар је једном приликом Израел упоредила са апартхејд државом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво