Кина оптужује стране силе да подстичу протесте у Хонгконгу

Кина је оптужила неидентификоване стране силе да су подстакле насилне протесте у Хонгконгу, упозоравајући их да су ти напори примећени и да ће им се на крају вратити "на њихову штету".

Кинески амбасадор у Британији Лију Сијаоминг, поручио је да је Хонгконг део Кине.

"Стране снаге морају престати да се мешају у послове у Хонгконгу", рекао је Сијаоминг, преноси Ројтерс.

Оцењује да неки британски политичари и даље сматрају ту кинеску територију делом своје империје, али је изразио наду да ће премијер Борис Џонсон пратити дешавања у Хонгконгу са великим опрезом.

Наглашава да Кина жели да се дешавања у Хонгконгу заврше на миран начин али да, ако се радикализују протести, постоји опасност од терористичких напада.

У међувремену, главни опозициони лидер, који је затворен због оптужби за учествовање у јавним нередима, пуштен је уз кауцију, док хонгконшка влада и даље покушава да угуши протесте који су паралисали делове територије, укључујући и њен међународни аеродром, преноси АП.

Масовне демонстрациије против закона о изручивању, почеле су у јуну и касније су се прошириле и на друге демократске захтеве који су им обећани 1997, када је Кина преузела ту територију, која је некада била британска колонија.

Летови на аеродрому у Хонгконгу су настављени после масовних демонстрација протеклих дана.

Хонгконшка авиокомпанија "Кетај Пацифик" саопштила је да је отказала 272 лета, што је погодило 55.000 путника. Компанија је отпустила два пилота због њихове укључености у демонстрације.

Присталице покрета још увек планиранају уличне протесте, али није јасно који је њихов следећи потез.

Више од 700 демонстраната ухапшено је од почетка јуна. Полиција и влада обећали су да ће све "кривце" привести правди и предузети "чак и присилне акције како би се та лица нашла пред судом".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво