Американац осуђен на доживотну робију због масакра на тргу Нисур

Некадашњи плаћеник контроверзне компаније Блеквотер, Николас Слатен, осуђен је на доживотну робију, јер је у јесен 2007. године у Багдаду учествовао у убиству 14 особа, укључујући две жене и два дечака, јављају амерички медији.

Слатен је оптужен да је први запуцао на ирачке цивиле и тиме почео трагичан след догађаја који је окончан пошто је убијено десет мушкараца, две жене и два дечака старости девет и једанаест година. Рањено је још двадесетак Ирачана.

Овај догађај је касније назван "Масакр на тргу Нисур" и представљао је умногоме прекретницу америчког учешћа у ирачкој кризи, пошто је ионако слаба подршка америчке јавности за авантуру млађег Џорџа Буша у великој мери нестала.

Судија Ројс Ламберт га је осудио на доживотну робију, иако је одбрана тврдила да је Слајтен запуцао јер му се учинило да ка конвоју иде група бомбаша-самоубица.

Бројни службеници компаније Блеквотер, која се у Ираку бавила обезбеђењем објеката и запослених у различитим америчким компанијама, оптужени су за бројна убиства и злочине почињене током боравка у Ираку.

Блеквотер је у јеку ирачке кризе био највећа приватна војска на свету, са око 10.000 плаћеника, опремљених авијацијом, оклопним возилима и омањом морнарицом.

Суочени са бројним скандалима, челници Блеквотера су прво променили име компаније, а затим је продали групи инвеститора. Данас та компанија позната је под именом Академи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво